Zatvori
Foto: Za dvotjednih demonstracija u Egiptu, vlasti su uhitile više desetaka domaćih i stranih novinara...
Poslovni Puls
07/02/2011

Obama kritizirao Muslimansko bratstvo u Egiptu: Neka njihova načela su anti-američka!

Predsjednik Barack Obama izjavio je u televizijskom intervjuu da je uvjeren da u Egiptu 'nema povratka u prošlost', nakon što su pro-demokratski prosvjednici na gotovo dva tjedna dugim masovnim demonstracijama objelodanili svoje zahtjeve da se održe slobodni i pošteni izbori...

Američki je predsjednik dodao da jedino predsjednik Hosni Mubarak zna kada točno želi napustiti položaj, te da Washington ne može diktirati u vezi tog pitanja.  Predsjednik Obama se nada da će Egipat uskoro imati vlast koja odražava težnje naroda, a nada se i da će ta vlada biti partner Sjedinjenim Državama, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da je egipatsko Muslimansko bratstvo – najveća i najbolja organizirana oporbena grupa – tek jedna od opozicijskih frakcija, te da ona nema podršku većine Egipćana.  Obama je napomenuo da su neka od načela Muslimanskog bratstva "anti-američka".

Egipatski premijer Ahmed Shafiq je izjavio da su lokalne vlasti u svim mjestima i gradovima gdje se održavaju oporbeni skupovi dobile naređenje da ne maltretiraju prosvjednike a niti novinare. Istovremeno, američka je vlada priopćila da je državna tajnica Hillary Clinton u telefonskom razgovoru zamolila egipatskog premijera da se prestane s maltretiranjem i privođenjem oporbenih aktivista, novinara te ostalih djelatnika građanskog sektora u Egiptu.

U intervjuu za CNN, premijer Shafiq je potvrdio da je sada na snazi takva politika.  Hapšenja oporbenjaka nisu dopuštena – dodao je egipatski premijer.

Za to vrijeme, u Kairu su održani prvi službeni razgovori egipatske oporbe s državnim vrhom.  Potpredsjednik države Omar Suleiman sastao se s čelnicima raznih oporbenih organizacija, među ostalim i s vođama Muslimanskog bratstva. Vlada je oporbi ponudila neke ustupke u vezi daljnje demokratizacije društva, međutim, oporba ih je ocijenila nedovoljnima.

U Egipu je najavljeno skoro puštanje na slobodu jednog od čelnika lokalne podružnice Google-a, koji je uhićen prije nekoliko dana na jednom protu-vladinom prosvjedu.  Wael Ghoneim, direktor Googleova marketinga za Srednji istok i Sjevernu Afriku, trebao biti biti pušten iz pritvora danas.

Danas je iz pritvora pušten i Ayman Mohyeldin, američki novinar koji radi za televizijsku mrežu al-Jazeera.

Za dvotjednih demonstracija u Egiptu, vlasti su uhitile više desetaka domaćih i stranih novinara.

Pročitajte još:

- Al Jazeera zakupila cijelu stranicu u New York Timesu kako bi se pohvalila izvještavanjem iz Egipta

- Ovo će dodatno zakomplicirati sve: Amerikanci šalju vojsku u Egipat?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram