Zatvori
Foto: Obujam građevinskih radova i 23. mjesec za redom nastavio je s padom...
Poslovni Puls
07/02/2011

I dalje padamo: Nastavljen pad obujma građevinskih radova

Prema posljednjim podacima DZS-a za studeni 2010. godine negativna kretanja u građevinarstvu se nastavljaju. Naime, obujam građevinskih radova i 23. mjesec za redom nastavio je s padom te je u odnosu na isti mjesec 2009. niži za 12,1 posto...

Dvoznamenkaste stope pada koje bilježimo još od posljednjeg tromjesečja 2009. godine zorno pokazuju koliko je recesija pogodila ovaj segment gospodarstva. U 2009. se godini obujam građevinskih radova smanjio za 6,5% godišnje da bi u prvih jedanaest mjeseci 2010. godine pao za 16,4% godišnje. Snažan pad gradnje objekata posljedica je negativnih kretanja u realnom sektoru gospodarstva, što je rezultiralo odgodom investicija, smanjenjem raspoloživog dohotka građana te naposljetku i manjom potražnjom za nekretninama.

Od ukupnog broja provedenih sati na izgradnji u prvih jedanaest mjeseci 2010. godine 47,7% vremena utrošeno je na izgradnju zgrada, dok je preostalih 52,3% vremena utrošeno na ostalim građevina. S obzirom na vrstu radova, najviše se vremena utrošilo u novogradnji, 59,4%, dok se 40,6% vremena utrošilo na rekonstrukcije, popravke i održavanja.

RBA analitičari:

Očekujemo kako će i podaci za posljednji mjesec 2010. godine pokazati nastavak smanjenja obujma građevinskih radova. Time očekujemo i negativan utjecaj građevinarstva na kretanje bruto dodane vrijednosti u posljednjem tromjesečju 2010. godine. Ova bi godina mogla donijeti blagi pozitivan pomak u obujmu građevinskih radova obzirom na najavljene investicijske projekte u javnom sektoru. Ipak, značajniji oporavak građevinarstva u toku godine ne treba očekivati, osobito u segmentu stambene izgradnje, obzirom na još uvijek neizvjestan oporavak tržišta rada pa tako i potražnje za nekretninama.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram