Zatvori
Foto: Adriatic Institut tvrdi da Hrvatska više neće moći saditi masline i vinovu lozu po ulasku u EU...
Poslovni Puls
07/02/2011

Adriatic Institut šokirao: Nema više sadnje maslina i vinove loze!

U svojoj posljednjoj publikaciji, vodeći domaći think-tank, Adriatic Institut, tvrdi kako Hrvatska neće moći saditi masline i vinovu lozu nakon što uđe u Europsku uniju...

Nataša Srdoč i Joel Anand Samy tvrde kako nisu sigurni u točan datum početka zabrane sadnje nasada maslina i vinove loze, budući pregovarački dokumenti s EU nisu dostupni javnosti.

Evo u čemu je problem...

Europska unija u sustavu zajedničke poljoprivredne politike zemljama članicama nameće kvote. Adratic institut tvrdi da EU tako zapravo uništava konkurenciju u zajedničkom tržištu. Nakon ulaska u EU Hrvatskoj će zbog tog sustava kvota biti onemogućeno novo povećanje nasada i proizvodnje.

"Ako se onemogući Hrvatskoj daljnja ekspanzija vinogradarstva i maslinarstva, tako se uskraćuje hrvatskim građanima sloboda izbora za bavljenjem ovim značajnim mogućnostima", navodi se u najnovijoj publikaciji Adriatic Instituta.

Bivši estonski premijer Mart Laar, ujedno i član savjetničkog tima Adriatic instituta, kaže da hrvatski pregovarači ne rade dobro svoj posao i proziva i bivšu hrvatsku ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar-Kitarović da je pristajanjem na takav odnos s EU-om potkopala hrvatske potencijale i nacionalnu ekonomiju.

"Zbog korupcije i slabog pravosuđa političke elite prave nepovratne ustupke odričući se pritom golemih gospodarskih potencijala. Ne smijemo dopustiti da se to dogodi", zaključuje dvojac iz Adriatic Instituta.

Adriatic Institut prije nekoliko je dana uzburkao hrvatsku političku javnost kada je upozorio da će EU bez gotovo ikakve kontrole korumpiranim hrvatskim političarima na upravljanje prepustiti nekoliko stotina milijuna eura.

Pročitajte još:

- Adriatic Institut: Odmah treba privatizirati sve tvrtke u državnom vlasništvu!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram