Zatvori
Foto: Ako padne Grčka, pada i Europska unija...
Poslovni Puls
07/02/2011

EU mora spasiti Grčku prije nego što dug dostigne 150 posto grčkog BDP-a

Iako smo pomalo i zaboravili na Grčku i njihove financijske probleme, evo jedne vijesti koja će nas sve dodatno deprimirati. Iako su EU i MMF još ljetos Grčkoj odobrili debelu financijsku injekciju, grčko gospodarstvo i dalje sve dublje i dublje tone u dužničku krizu...

Prema prognozama navedenima u programu pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, grčki dug do 2013. premašiti će 150 posto grčkog BDP-a! Alarmantno...

HRT:

Dužnosnici Europske unije i vlade u Berlinu istražuju korake kojima bi se grčki dug smanjio već u drugoj polovici ove godine.

"Otkup bi uključivao povlačenje obveznica odnosno njihovu zamjenu. Moglo bi se također pokušati dogovoriti s vjerovnicima o smanjenju kupona odnosno duljem roku dospijeća. Ako se spoje te dvije opcije, dobije se pristojno smanjenje neto sadašnje vrijednosti. Ne žele razgovarati ni o čemu što se ne bi temeljilo na dobrovoljnoj bazi jer bi to preplašilo tržišta", kazao je izvor upoznat s načinom razmišljanja u njemačkom ministarstvu financija.

Dužnosnici koji razmatraju tajming eventualnog smanjenja grčkog duga svjesni su da bi u slučaju otezanja teret duga bio prebačen s banaka i ostalih privatnih ulagača na Europsku uniju, jer Atena koristi zajmove Bruxellesa za njegov povrat.

U slučaju kratkoročne zamjene odnosno otkupa obveznica veći udio gubitaka pao bi na leđa privatnih vlasnika, poput osiguravatelja, mirovinskih fondova i banaka koji su spremni riskirati otpis imovine kako bi smanjili izloženost Grčkoj.

"Bude li se čekalo do 2013., 50 posto preostalog grčkog duga prijeći će na javne račune", kazao je drugi neimenovani izvor. Ta je migracija već sada vidljiva u statistikama koje objavljuje Banka za međunarodna poravnanja a pokazuju da je grčko zaduživanje kod inozemnih banaka, uključujući ono putem državnim obveznica, palo u rujnu 2010. na 184 milijarde dolara, s 223 milijarde u ožujku. Grčki ministar financija Georgij Papakonstantinu u više je navrata isticao da Atena ne želi nametati gubitke vjerovnicima. Njemačka još nije usuglasila stajalište o smanjenju duga ali u ministarstvu financija opovrgnuli su informaciju da Berlin razmatra takav scenarij.

Pročitajte još:

- Kina nudi pomoć Grčkoj, ali ni to im neće pomoći od gotovo sigurne propasti

- Izašli svježi brojevi – Grčka stoji još gore nego što smo mislili

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram