Zatvori
Foto: Za sada nepoznati teroristi jutros su digli u zrak plinovod kojim Egipat izvozi plin u Jordan i Izrael...
Poslovni Puls
05/02/2011

KRIZA U EGIPTU: Teroristi uništili plinovod do Izraela! Navodno umiješana Al Qaida...

Za sada nepoznati teroristi jutros su digli u zrak plinovod kojim Egipat izvozi plin u Jordan i Izrael...

Državna televizija prenosi riječi dužnosnika koji kažu da je situacija vrlo ozbiljna i da se eksplozije šire s jednog mjesta na drugo uzduž plinovoda, prenosi HRT.

Riječ je o velikoj terorističkoj operaciji, rekao je televizijski novinar. Sigurnosni izvori prenose da je egipatska vojska zatvorila nalazište iz kojeg se puni plinovod. Za napad je odmah okrivljena Al-Qaida, koja i inače ima uporište u Egiptu, a, tvrde analitičari, itekako je upletena u organizaciju prosvjeda protiv aktualnog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Napad na plinovod samo je dodatno zakomplicirao već ionako napetu situaciju u zemlji. Egipat je skromni izvoznik plina i tim energentom plinom opskrbljuje Izrael i Jordan te još nekoliko zemalja regije. Plin izvozi i preko terminala za ukapljeni plin na sjevernoj obali. Izrael iz Egipta uvozi 40 posto svojih potreba za prirodnim plinom.

Napad na plinovod dogodio se u vrijeme kada prosvjedi protiv predsjednika Hosnija Mubaraka ulaze u 12. dan, bez ikakva znaka da će ijedna strana skoro popustiti. Zapadni mediji tvrde kako američki predsjednik Barack Obama sada inzistira na odlasku omraženog egipatskog predsjednika.

Pročitajte još:

- KRIZA U EGIPTU: Prosvjedi ne prestaju, počeo sukob prosvjednika i Mubarakovih pristaša

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram