Zatvori
Foto: A to je više nego što smo realno trebali potrošiti...
Poslovni Puls
04/02/2011

Ove godine u blagdanskom shoppingu potrošili smo 8 milijardi kuna!

Iako je većina analitičara krajem prošle godine najavljivala rekordnu blagdansku potrošnju, izgleda kako su Hrvati na kraju ipak odlučili barem malo stegnuti remen. Odnosno, potrošnja je rasla, ali ne onim tempom koji su svi očekivali...

Prema prvim projekcijama DZS-a, ovog prosinca (ne računajući motorna vozila i goriva) u maloprodaji je potrošeno oko 8 milijardi kuna, što je u razini prošlogodišnjih rezultata.

Poslovni donosi više:

Ako je vjerovati statistici koja je u nedostatku konkretnih podataka koje trgovci i dalje uporno taje trenutno najpouzdaniji izvor, rasipnost Hrvata presahnula je 2005., odnosno 2006. godine. Iz DZS-a prvi i još necjeloviti podaci o prometu u trgovini na malo otkrivaju da je potrošnja u prosincu 2010. dosegnula tek 90,8% od potrošnje koja je na ovom tržištu ostvarena u 2005. godini.

U prosincu 2010. promet u maloprodaji bio veći za oko 16 mil. kuna nego u istom mjesecu 2009. U zemlji u kojoj radi tek 1,38 milijuna stanovnika i prosječna neto plaća je manja od 5600 kuna, dok 1,2 milijuna umirovljenika u prosjeku mjesečno dobije oko 2200 kuna, a nezaposlenih je gotovo 320.000 i ova je potrošnja nerealna.

Pročitajte još:

- Ništa od izlaska iz krize: Pad maloprodaje treću godinu za redom!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram