Zatvori
Foto: Stoji u analizi ekonomskih analitičara vodećih hrvatskih banaka...
Poslovni Puls
04/02/2011

BDP će ove godine rasti samo za 1 posto!

Ekonomisti najvećih hrvatskih banaka predviđaju rast realnog BDP-a po stopi između 1% i 1,8% u ovoj godini...

Ako se takva predviđanja ostvare, 2011. će biti prva godina nakon 2008. u kojoj će hrvatsko gospodarstvo ostvariti rast, navodi se u priopćenju HUB-a.

Može li se rast po tako niskim stopama nazvati izlaskom iz krize, posebno ako imamo u vidu da je prema MMF-u i drugim međunarodnim izvorima, očekivana stopa rasta za Hrvatsku u 2011. i 2012. među najnižima u Europi? Odgovor zavisi o perspektivi koju zauzimamo. Gledano iz fiskalne perspektive, ekonomisti očekuju da će se problemi nastaviti. Očekuju saldo opće države u deficitu od 6,5% BDP-a (najveći optimist očekuje -5,2% a najveći pesimist -7,4%), što je puno i zabrinjavajuće.

Gledano iz perspektive tržišta rada, u 2011. nas očekuje rast bez zapošljavanja. Aktualna stopa nezaposlenosti koja prema međunarodno usporedivoj ILO metodologiji iznosi 11,5% mogla bi se čak i blago povećati na 11,9%.

Ako ste pomislili da ne postoji perspektiva iz koje bi se 2011. mogla nazvati boljom godinom od prethodne dvije, griješite. Ekonomisti očekuju oporavak osobne potrošnje po stopi od 1,6%. To je skromno, ali ukazuje da bi 2011. mogla konačno biti bolja godina, barem za one koji su uspjeli zadržati svoja radna mjesta. Ekonomisti očekuju i blagi oporavak investicija po stopi od 2,4%, premda treba upozoriti da je raspon očekivanja kada su investicije u pitanju vrlo velik. Inače su investicije najteže predvidljiva makroekonomska kategorija zbog najveće kolebljivosti.

Robni se uvoz u isto vrijeme zadržao na razini iz 2009. (15,1 milijardu eura), pa se pokrivenost robnog uvoza izvozom približila 60%. Tekući se račun bilance plaćanja našao u jednom od najmanjih deficita otkad je Hrvatska nezavisna – očekuje se deficit između 3 i 4% BDP-a. Ekonomisti očekuju nastavak takvih trendova u 2011.: očekivani saldo tekućeg računa u deficitu od 3,6% BDP-a, uz vrlo mala odstupanja između najoptimističnije i najpesimističnije prognoze. Ekonomisti pritom očekuju realni rast izvoza za daljnjih 4% u ovoj godini.
Koliko god to čudno zvučalo ušima naviklim na dnevno političku i medijsku buku, ovakva konstelacija varijabli govori o tome da je hrvatsko gospodarstvo dobro usmjereno.
Domaća je potražnja pod kontrolom i u fiskalnom i u investicijskom i u potrošačkomdijelu.

Zbog toga ne treba očekivati niti eksploziju uvoza, niti eskalaciju inflacije. Njena se stopa očekuje na podnošljivih 2,7% u 2011., uz vrlo male razlike između prognoza (raspon
od 2,3% do 3,5%). Gospodarski rast u takvim uvjetima može doći samo iz rasta produktivnosti, i to uglavnom vezano uz izvoz, navodi se u HUB-ovoj analizi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram