Zatvori
Foto: Nijedan slučaj korupcije na visokoj razini u Hrvatskoj još uvijek nije riješen...
Poslovni Puls
04/02/2011

Adriatic Institut: Zar će EU hrvatskim koruptivnim političarima bez kontrole predati stotine milijuna eura?

Nataša Srdoč i Joel Anand Samy iz think-tanka Adriatic Institut za EUObserver napisali su poduži tekst za EUobserver u kojem su se dotakli gorućih hrvatskih problema, prije svega korupcije...

"Nijedan slučaj korupcije na visokoj razini još uvijek nije riješen", navode autori u svojoj analizi.

Adriatic Insitut nedavno je predložio Vladi privatizaciju svih državnih kompanija.

T-Portal donosi više:

Srdoč i Anand Samy se pitaju što posebnog izvjestitelja EU-a za Hrvatsku Hannesa Swobodu i njegove briselske kolege navodi na mišljenje da će se Hrvatska suprotstaviti toj beskrupuloznoj korupcijskoj mreži do lipnja ako to nije napravila u 20 godina.

Srdoč i Anand Samy smatraju da se koncept sukoba interesa ne shvaća ozbiljno u Hrvatskoj i ne sankcionira, a nadaju se da odluka o konfiskaciji imovine stečene koruptivnim djelovanjem može biti prvi korak u borbi s tim zlom. Bez vladavine prava, zaštite vlasništva, neovisnog pravosuđa i jasne trodiobe moći za Hrvatsku će biti nemoguće obračunati se s korupcijom i organiziranim kriminalom.

Autori teksta upozoravaju da će skoro četiri milijarde dolara poreznih obveznika Europske unije doći u ruke hrvatskih političara kada se priključimo toj integraciji. Također, Bruxelles šalje bezuvjetnih 472 milijuna eura Hrvatskoj iz pretpristupnih fondova. Autori teksta smatraju da bi bilo bolje uložiti taj novac u suce i tužitelje iz zemalja sa snažnim pravosuđem koji će pomoći domaćim kadrovima da se utemelji neovisno sudstvo. Ni monitoring koji je uveden nad Rumunjskom i Bugarskom ne smatraju lošim potezom i za Hrvatsku. Sve dok Bruxelles šalje novac on ima obavezu i odgovornost prema svojim poreznim obveznicima, ali mora i nagraditi hrvatske građane koji žude za stvarnim reformama. S druge strane, hrvatski političari moraju odgovorno postupati s novcem koji stiže iz Bruxellesa te ga i dalje ulagati u nužne reforme. Cijeli proces mora nadgledati neovisno tijelo, a ne političari i njihove produžene ruke.

Pročitajte još:

- UPOZORENJE: HRT ne smije štititi HDZ!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram