Zatvori
Foto: Iz otvorenog pisma: Za ovakvu Hrvatsku nema mjesta u Europskoj Uniji...
Poslovni Puls
03/02/2011

UPOZORENJE: HRT ne smije štititi HDZ!

Internet portal Index.hr u posjedu je otvorenog pisma HRT-u od strane europskog parlamentarca Rogera Helmera. U pismu Helmer navodi kako hrvatska javna televizija mora prestati povlađivati vladajućoj stranici. U Europi nema mjesta za ovakvu Hrvatsku...

Roger Helmer britanski je zastupnik u europskom parlamentu, poznat kao konzervativac i veliki euro-skeptik.

Prenosimo dio otvorenog pisma:

"Osobno sam svjedočio pritisku koji je hrvatska vlada vršila na BBC nakon što je reportaža pod naslovom 'Hrvatska je prokleta kriminalom i korupcijom' emitirana na njihovom Radiju 4 u travnju 2009. Drskost hrvatske vlade u napadu na nezavisnu medijsku grupaciju bila je bez presedana", kaže Helmer. Bilo je to, doduše, još dok je premijer bio Ivo Sanader. Ali situacija se nije poboljšala ni pod njegovom nasljednicom Jadrankom Kosor. Ako išta - pogoršala se", tvrdi Helmer.

"Urednici i novinari i dalje rade pod političkim pritiskom. Zabilježe je ograničeni napredak u istragama prijetnji protiv novinara koji izvještavaju o korupciji i organiziranom kriminalom, s časnom iznimkom jednog razvikanog slučaja ubojstva. Problem s nezavisnošću lokalnih medija i dalje postoji. Javni servis HRT nastavlja se suočavati s ozbiljnim upravljačkim problemima nakon što je Programsko vijeće u više navrata neuspješno pokušalo izabrati novog glavnog ravnatelja. Ovo utječe na funkcionalnost HRT-a. U medijski prostor miješaju se interesne skupine iz političkog i ekonomskog sektora", citira Helmer navode iz godišnjeg izvještaja o napretku Hrvatske koji je predstavljen europarlamentarcima.

Za britanskog člana Europskog parlamenta i istaknutog borca za slobodu govora i medijskog djelovanja, ovakva situacija nije prihvatljiva. Helmer podsjeća da je EU na stranu stavila ozbiljna pretpristupna financijska sredstva zbog čega, kako kaže, "njegovi kolege i on imaju pravo i dužnost nadzirati kako se novac poreznih obveznika u EU troši na reforme u Hrvatskoj".

Najveći problemi s kojima je Hrvatska danas suočena, ističe Helmer, su politička korupcija na najvišoj razini, organizirani kriminal i pravosuđe koje je pod utjecajem politike. "Nezavisni mediji morali bi odigrati važnu ulogu u isticanju ključnih problema. Na taj bi se način olakšao proces hrvatskog pristupanja Uniji", kaže Helmer.

"Saznao sam da je HRT ukinula važne političke i ekonomske emisije poput 'Latinice', 'Poslovnog kluba' i 'Otvorenog'. Nadalje, drugi ekonomski i politički programi koji su ohrabrivali kritičko razmišljanje i nudili rješenja najnovijih ekonomskih i političkih izazova poput 'Paralela' i 'Lica nacije' konstantno mijenjaju dane i termine emitiranja. Jedini razlog takvog ponašanja mogao bi biti pokušaj da se smanji popularnost i gledanost takvih programa", tvrdi Helmer.

"Moram istaknuti da su sve navedene emisije imale veliku gledanost, što znači da su zanimale hrvatske porezne obveznike čijim se novcem HRT - javna televizija - financira. Ovakav oblik cenzure nedopustiv je bilo kada, a posebno u izbornoj godini!", otvoreno poručuje Helmer i nastavlja: "Vodstvu HRT-a i njihovim političkim patronima preporučujem da i te kako uzmu u obzir izvještaje EU i nezavisne analize o trenutnom stanju na javnoj televiziji. Ako se politički pritisak koji ugrožava kritičko razmišljanje uoči izbora nastavi, to će ugroziti napore Hrvatske da ispuni kriterije za ulazak u EU".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram