Zatvori
Poslovni Puls
03/02/2011

Blagi rast ukupnih depozita poslovnih banaka u 2010. godini

Trendovi kretanja depozita kod poslovnih banaka nisu se bitnije promijenili ni u posljednjem mjesecu 2010...

Ukupni depoziti se gotovo nisu promijenili u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu se zbog neopravdanog nepovjerenja u domaću valutu (s obzirom na stabilnost tečaja EUR/HRK) i dalje intenzivira proces euroizacije domaćeg sektora.

Prema posljednjim podacima HNB-a ukupni su depoziti (depozitni novac te štedni i oročeni kunski i devizni depoziti) na kraju studenog iznosili 216,3 milijardi kuna. Na godišnjoj razini ukupni depoziti su porasli 4,8%, što je nešto veća stopa rasta nego u prethodnog mjeseca. Godišnjem rastu doprinijeli su rast depozitnog novca te štednih i oročenih deviznih depozita, dok kunski depoziti i dalje bilježe pad. Iako se primjećuje trend usporavanja pada, godišnje stope pada kunskih depozita i dalje su dvoznamenkaste.

Na kraju godine kunski su depoziti iznosili 34,8 milijardi kuna, što je 11% manje nego na kraju 2009. S obzorom da kunski depoziti u posljednjih 26 mjeseci bilježe kontinuirane godišnje stope pada, u tom su se razdoblju smanjili za jednu trećinu. Istovremeno, devizni depoziti, koji su na kraju 2010. godine iznosili 147,6 milijardi kuna, rastu razmjerno visokim godišnjim stopama rasta (+9,0% u prosincu) pa su tijekom posljednjih 26 mjeseci porasli 28 posto. U istom razdoblju udio deviznih depozita u ukupnim štednim i oročenim depozitima porastao je sa 68,6 % na 80,9 posto. S obzirom na tako visok udio deviznih depozita, godišnji rast njihovog kunskog izraza zasigurno je djelomično i posljedica deprecijacije kune od 1,1 posto.

Promatrano prema sektorima, godišnjem rastu ukupnih depozita pridonijelo je stanovništvo, dok je kod poduzeća zabilježen blagi pad. Naime, uz izuzetak studenog 2010. godine, depoziti poduzeća, koji su na kraju godine iznosili 30,1 milijardi kuna, (-0,8% godišnje), tijekom cijele 2010. i 2009. ostvarivali su negativne stope. Depoziti stanovništva su na kraju 2010. iznosili 140,3 milijardi kuna, što je 8,0% više u odnosu na kraj 2009. godine.

U ovoj godini ukupni depoziti vjerojatno će nastavit rasti na godišnjoj razini uz blage stope rasta. Ograničavajući faktor rastu depozita bit će kretanja na tržištu rada i poteškoće pri financiranju obveza trgovačkih društava, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram