Zatvori
Foto: Stručnjaci predviđaju da će ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra doseći 1,9 bilijuna dolara do 2020..
Poslovni Puls
03/02/2011

Allianzova ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra premašila milijardu eura

Allianzova ulaganja u obnovljive izvore energije premašila su milijardu eura...

Od 2005. Allianz je uložio u više od 30 vjetroelektrana i solarnih elektrana u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji preko svoje kćerinske kompanije Allianz Renewable Energy Partners. Posljednja transakcija, koja je uključivala talijansku solarnu elektranu snage 15 MW, zaključena je u prosincu 2010.  Iako Allianz još uvijek ne sudjeluje u investicijskim projektima razvoja obnovljivih izvora u Hrvatskoj, itekako je prisutan u osigurateljnom segmentu.

Prema riječima Igora Kolara, voditelj Odjela za međunarodne i posebne industrijske rizike: "Allianz u Hrvatskoj osiguravateljno prati tri od četiri dosad izgrađene vjetroelektrane: Ravne na Pagu, vjetroelektrane Trtar-Krtolin i Orlice kod Šibenika, kao i vjetroelektranu u Velikoj Popini pokraj Gračaca koja je trenutačno u izgradnji. Alliaz u projektima sudjeluje kako u osiguranju montaže, tako i u osiguranju eksploatacije vjetroelektrana, te na tom području imamo zavidno iskustvo."

Vjetroelektrane i solarne elektrane kojima Allianz trenutno upravlja u svijetu imaju kapacitet od 600 MW i proizvode dovoljno energije za opskrbu 250 000 kućanstava. „Obnovljivi izvori energije pružaju primamljiv povrat ulaganja neovisan o kretanjima na tržištu. Sa životnim vijekom od 20 godina i više, ovakva imovina odgovara Allianzovoj dugoročnoj strategiji ulaganja", kaže David Jones. "Vjetroelektrane i solarne elektrane također pridonose borbi protiv klimatskih promjena. Stoga, vjerujem da će ulaganja u obnovljive izvore energije značajno rasti još mnogo godina."

Tržište obnovljivim izvorima energije značajno je naraslo zadnjih godina. Svjetsko energetsko vijeće procjenjuje da je ovo tržište vrijedilo više od 635 milijardi dolara u 2010. Stručnjaci predviđaju da će ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra doseći 1,9 bilijuna dolara do 2020.

Pročitajte još:

- Nova ekonomija: Grčka se žestoko okreće ekološkoj solarnoj energiji

- Zagrebačka banka i Krapinsko-zagorska županija financiraju projekte obnovljive energije

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram