Zatvori
Foto: Procurili novi diplomatski dokumenti...
Poslovni Puls
03/02/2011

WikiLeaks upozorava: Al Qaida proizvodi nuklearnu bombu!

Svijet se mora pripremiti za mogući nuklearni11. rujna. Naime, Al Qaida je navodno korak do proizvodnje atomske bombe, nakon što je pribavila nuklearni materijal i regrutirala znanstvenike da rade na opasnom nuklearnom oružju, pokazuju tajni dokumenti koje je WikiLeaks dao Daily Telegraphu...

Te bilješke upozoravaju da su jihadske skupine vrlo blizu proizvodnje učinkovitog biološkog i kemijskog oružja, koje bi moglo uzrokovati na tisuće žrtava u organiziranim napadima.

Vjesnik donosi više:

Na sastanku NATO-a u siječnju 2009. godine dužnosnici zaduženi za sigurnost upozorili su zemlje članice da Al Qaida planira program tzv. radioaktivnih improviziranih nuklearnih naprava koje bi mogli upotrijebiti protiv stranih vojnika u Afganistanu. Takve bi naprave, osim što bi mogle izazvati teške posljedice i brojne ljudske žrtve, kontaminirale područje na nekoliko godina. Također, bilješke pokazuju da su iz američkih veleposlanstava diljem svijeta u Washington stizale informacije o krijumčarenju nuklearnog materijala kroz Afriku, Europu i Bliski istok. Tako su teretni vlakovi prenosili nuklearni materijal preko kazahstansko-ruske granice, obogaćeni uranij autobusom se prevozio kroz Ugandu, a diler oružjem u Lisabonu je nudio na prodaju radioaktivne ploče ukradene iz Černobila.

Isto tako, u jednom incidentu u rujnu dvojica zaposlenika su iz namibijskog rudnika uranija prokrijumčarila gotovo pola tone koncentriranog uranijskog praška u plastičnim vrećicama.
Dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao krovnog tijela za nadzor nuklearne sigurnosti, upozoravali su 2008. na postojanje prijetnje nuklearnog 11. rujna, te su ukazali na potrebu da se snažnije osiguraju skladišta uranija i plutonija protiv krađe.

Britanski dužnosnici su početkom 2009. izrazili duboku zabrinutost da bi određeni znanstvenik koji radi na pakistanskom nuklearnom programu mogao s vremenom prokrijumčariti dovoljno materijala da se izradi opasno oružje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram