Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2011

Novi porez na nekretnine: Kupnja prvog stana i dalje je oslobođena plaćanja poreza uz neke izmjene...

Prema Vladinu prijedlogu koji će se ovoga tjedna naći pred saborskim zastupnicima, ubuduće će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji, kao i vrijednosti svih tih nekretnina...

Prema Vladinu prijedlogu koji će se ovoga tjedna naći pred saborskim zastupnicima, ubuduće će se zbrajati površine svih građevina stambene namjene u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji, kao i vrijednosti svih tih nekretnina.

Vjesnik donosi više:

Dosad se gledala samo površina nekretnine koja se kupuje, odnosno kojom se rješava stambeno pitanje.

Ubuduće tako porez na promet nekretnina neće plaćati građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu, stan ili kuću, kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje, ako su kumulativno ispunjeni uvjeti da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji, ne prelazi određenu površinu.

Za jednu osobu to je do 50 četvornih metara, za dvije osobe do 65, za tri do 80, a za četiri do 90 kvadrata.
Peteročlane obitelji mogu imati stambenu površinu do 100 četvornih metara a da ne plate porez, one sa šest članova do 110, a one sa sedam i više članova do 120 kvadrata. Dakle, građanin koji traži oslobađanje od poreza na promet nekretnina i članovi njegove uže obitelji ne smiju u vlasništvu ili suvlasništvu imati stanove ili kuće čija je ukupna, zbrojena, površina jednaka, veća ili do najviše 10 kvadrata manja od zakonom propisanih površina.

Ako površina nekretnine prelazi zadane površine, porez na promet nekretnina plaća se na razliku površine. Ujedno, porez na promet nekretninama kojeg je građanin zbog ispunjenja navednih uvjeta bio oslobođen, plaća se naknadno ako se nekretnina u roku tri godine proda ili iznajmi.

Iz Vlade poručuju kako se zakon mijenja radi ekspeditivnijeg rješavanja broja prijava poreza na promet nekretnina u kojima se traži priznavanje prava na porezno oslobođenje za kupnju prve nekretnine te nedvojbenog tumačenja stjecanja tog prava, s obzirom na to da je dosad u praksi bilo nedoumica.

Pročitajte još:

- Kina uvodi porez na kupovinu druge nekretnine u nadi da će tamo spriječiti daljnji rast inflacije

- Vlada uvodi cijeli niz novih mehanizama koji bi trebali ubrzati prikupljanje poreza na nekretnine

- ŠOKANTNO: Vrijednost neprodanih nekretnina u Hrvatskoj dosegnula 15 milijardi kuna!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram