Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2011

Obama će Mubaraka natjerati na brzu ostavku?

Jučer je predsjednik Egipta u tv obraćanju javnosti najavio kako se nakon isteka aktualnog mandata u rujnu više ne namjerava kandidirati za predsjednika te afričke države. Mubarak je još jednom odbio odmah odstupiti s vlasti...

Analitičari se pribojavaju da bi se Mubarakova tvrdoglavost mogla pretvoriti u nove nemire i još više nepotrebnih ljudskijh žrtava.

Kako piše Glas Amerike, američki predsjednik Barack Obama nakon govora odmah je nazvao predsjednika Hosnija Mubaraka i zatražio od njega da odmah preda svoju brzu ineopozivu ostavku.

"Razgovarao sam s predsjednikom Mubarakom odmah nakon njegovog večerašnjeg govora. On priznaje da status quo nije održiv, te da mora doći do promjene", rekao je Obama.

Rekavši da je kroz tisuće godina Egipat doživio mnoge trenutke preobrazbe, američki predsjednik je kazao da glasovi egipatskog naroda 'govore da je ovo jedan od takvih trenutaka: "Nije ni na jednoj drugoj zemlji da određuje egipatske čelnike. Samo egipatski narod to može učiniti. Ono što je jasno i na što sam ja večeras ukazao predsjedniku Mubaraku, jest moje uvjerenje da uredna tranzicija mora biti smislena, miroljubiva i mora početi odmah."

Prosvjednike u Egiptu nije pokolebao govor predsjednika Mubaraka; mnogi ga i dalje pozivaju da trenutno odstupi s vlasti i napustu zemlju.

Američki predsjednik kaže da će Sjedinjene Države nastaviti pružati ruku partnerstva Egiptu i njegovom narodu.  Premda Egiptu predstoje neki teški dani, a i pitanja o budućnosti zemlje ostaju neodgovorena – rekao je Barack Obama -, on je uvjeren da će egipatski narod pronaći te odgovore: "Narodu Egipta, posebice mladim ljudima Egipta, jasno kažem: Čujemo vas! Nepokolebljivog sam uvjerenja da ćete sami odrediti svoju sudbinu i čvrsto zgrabiti obećanje bolje budućnosti za svoju djecu i unuke."

Obama je posebice pohvalio egipatsku vojsku za njezin "profesionalizam i patriotizam" u dozvoljavanju miroljubivih prosvjeda uz istodobnu zaštitu egipatskog naroda. On je pozvao vojsku da nastavi osiguravati da ovo "vrijeme promjene" protekne mirno.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram