Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2011

Dok se mi mučimo, Nijemci imaju najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih 20 godina!

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj pala je u siječnju na 7,4%, što je najniža razina od studenog 1992. godine...

Niska nezaposlenost potaknula je zabrinutost da će gospodarstvu uskoro nedostajati obrazovanih stručnjaka s obzirom da je gospodarski rast u 2010. bio najveći od ujedinjenja 1990. godine (+3,3%), prenose RBA analitičari.

S druge strane, stopa nezaposlenosti u eurozoni nalazi se i dalje blizu najviše razine u posljednjih dvanaest godine. Iako je u prosincu blago pala u odnosu na studeni te iznosi 10%, nezaposlenost je još uvijek razmjerno visoka te potvrđuje divergenciju unutar eurozone. Naime, dok je u Njemačkoj oporavak brz i stabilan pa se čak i tržište rada oporavilo, oporavak u perifernim članicama eurozone vrlo je krhak i nestabilan.

Prema posljednjim prognozama Njemačke središnje banke, njihovo će gospodarstvo ove godine ostvariti rast od najmanje +2% BDP-a. I to su one neoptimistične prognoze. One optimistične govore o rastu koji bi mogao dosegnuti +3% BDP-a.

Slatke brige za Njemačku...

Pročitajte još:

- Ovi Nijemci kao da nam se rugaju – Njemačka će imati najbolji rast zaposlenosti još od ujedinjenja!

- Stiglitz: Jedina nada za euro jest da Njemačka napusti eurozonu i uvede vlastitu valutu

- Radiolog Hebrang: U Hrvatskoj se živi bolje nego u Njemačkoj!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram