Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2011

KRIZA U EGIPTU: Prosvjedi ne prestaju, počeo sukob prosvjednika i Mubarakovih pristaša

I dan nakon "marša milijuna", prosvjedi u glavnom gradu Egipta ne prestaju. Ono čega su se svi pribojavali upravo je počelo. Na ulicama se sukobljavaju prosvjednici i pristaše egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka...

U trenutku kad su na trg Tahrir nahrupile stotine Mubarakovih pristaša došlo je do sukoba. Ozlijeđeno je više desetaka ljudi. Vojne postrojbe koje se nalaze na središnjem Kairskome trgu nisu se miješale u sukob.

HRT donosi više:

Egipatska vojska poručila je na državnoj televiziji da su Egipćani prenijeli svoju poruku te da je došlo vrijeme da pomognu Egiptu da se vrati u normalan život. To je bio jasan poziv prosvjednicima da napuste ulice. Pristup internetu djelomično je uspostavljen nakon pet dana prekida, javlja France Presse. Skraćen je policijski sat u Kairu, Aleksandriji i Suezu. Trajat će od 17 sati do sedam sati ujutro umjesto od 15 sati do osam sati ujutro.

Prosvjednici su Mubaraku dali rok do petka da odstupi s vlasti. Izbor oporbe za prijelaznog premijera vjerojatno će biti bivši šef UN-ove agencije za atomsku energiju Mohammed ElBaradei. Egipatska oporbena koalicija pozvala je na nastavak prosvjeda i priopćila je da će s potpredsjednikom Omarom Sulejmanom (kojega je ovlastio Mubarak), pregovarati tek kada predsjednik odstupi. U koaliciji su Nacionalna udruga za promjene koju vodi Muhamed ElBaradei, Muslimansko bratstvo i druge skupine.

Istovremeno, Barack Obama i čelnici EU-a sve više vrše politički pritisak na Hosnija Mubaraka i aktualni politički establišment i traže ostavku omraženog egipatskog predsjednika.

Pročitajte još:

- Mubarak obećao da neće više obnašati funkciju predsjednika Egipta…nakon što mu u rujnu istekne tekući mandat!

- Fotografija dana: Marš milijuna u Kairu (FOTO)

- KRIZA U EGIPTU: Prosvjedi i dalje ne prestaju, broj poginulih skočio na 125!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram