Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2011

Dobre vijesti: Sve više jača izvoz, a slabi uvoz!

Posljednji podaci DZS-a za prosinac pokazuju, kako smo i očekivali, da se u robnoj razmjeni nastavlja trend većeg rasta izvoza od uvoza na godišnjoj razini. Izvoz roba je iznosio 779 milijuna eura, što je 21,9% više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je uvoz roba iznosio 1,32 milijardi eura, što je 10,8% više nego u prosincu 2009. godine...

U zadnjem tromjesečju 2010. robni izvoz je porastao 26,6%, a robni uvoz tek 3,9% u odnosu na isto tromjesečje 2009. godine. Iako su ovakva kretanja cikličke prirode te nisu rezultat povećanja konkurentnosti hrvatskog izvoznog sektora, ona su ipak dobrodošla s obzirom da će pozitivno utjecati na tekući račun bilance plaćanja i BDP u posljednjem tromjesečju.

I na razini cijele 2010. kretanja su slična. Zbog oporavka naših najvažnijih izvoznih tržišta, zemalja Europske unije, i posljedičnog rasta inozemne potražnje, izvoz je ostvario visoku godišnju stopu rasta od 18,2 posto. Ipak, s obzirom na bazni učinak, odnosno visoku stopu pada u 2009. (-21,4%), izvoz se još uvijek nije vratio na pretkrizne razine. S druge strane, nepovoljna kretanja u realnom sektoru i na tržištu rada zadržavali su domaću potražnju razmjerno niskom pa je uvoz zabilježio godišnji pad od 0,6 posto. Zbog visoke stope pada u 2009. godini i nastavka negativnih kretanja u 2010. godini, u odnosu na pretkriznu 2008. uvoz je manji za 27,3 posto.

RBA analitičari:

S obzirom na rast izvoza i istovremeni pad uvoza, u 2010. se smanjio deficit vanjskotrgovinske razmjene za 19,1% u odnosu na 2009. godinu, dok se pokrivenost uvoza izvozom povećala na gotovo 60 posto. U ovoj godini također očekujemo nastavak snažnijeg rasta robnog izvoza od uvoza, ali razlika više neće biti toliko izražena. Iako će rast uvoza na pretkrizne razine sprječavati još uvijek slaba domaća potražnja, ipak očekujemo rast u odnosu na 2010. godinu. S druge strane, ograničena struktura i razmjerno visoka baza ograničavat će rast izvoza.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram