Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2011

Devizno tržište: Blagi rast tržišnog tečaja EUR/HRK

Jučer je nastavljen rast tečaja EUR/USD na svjetskim deviznim tržištima. S početnih 1,369 dolara za euro tečaj je do kraja dana porastao na 1,383 dolara za euro, što je njegova najveća razina u posljednja dva mjeseca. Aprecijacijske pritiske na euro stvarala su očekivanja da će prerađivački sektor u SAD-u pokazati rast u siječnju, što je u poslijepodnevnim satima i potvrđeno, te dobri ekonomski pokazatelji u eurozoni.

Nadalje, na tržištu trenutno prevladavaju očekivanja da neće doći do eskalacije sukoba u Egiptu i da se nemiri neće proširiti na zemlje u okruženju. Ti čimbenici doveli su do rasta sklonosti prema riziku pa je smanjena potražnja za sigurnim utočištima (među ostalim i američkim dolarom), dok je porasla potražnja za rizičnijom imovinom.

U utorak nije bilo većih oscilacija na domaćem deviznom tržištu. Na početku dana je kuna blago aprecirala na razine oko 7,412 kuna za euro, koje su bile interesantne institucionalnim investitorima za kupovinu deviza, te uz dalje prisutnu potražnju za devizama sa strane korporativnog sektora, tečaj EUR/HRK je dan zatvorio na razinama oko 7,418 kuna za euro. Srednji tečaj za srijedu iznosi 7,417560 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram