Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2011

Dobrodošli u Hrvatsku: Uzeli autoceste u koncesiju i već 15 godina ne plaćaju državi naknadu! I sve je legalno...

Danas jedna zbilja nevjerojatna priča koja jasno pokazuje kako državna administracija i postojeći zakoni nisu krojeni kako bi se zaštitili državni interesi...

Večernji list danas piše o slučaju koncesija na autoceste na kojima je hrvatska država zaradila točno 0 kuna.

Tvrtka Bina Istra pod koncesijom ima Istarski ipsilon od 1995. godine, a tvrtka AZM autocestu od Zagreba do Macelja od 2004. godine, no od toga državni proračun još nema nikakve koristi. U oba slučaja koncesije na Ipsilonu i AZM-u riječ je o privatno-javnom partnerstvu. U AZM-u privatni partner je austrijska tvrtka Strabag (preko svoje tvrtke Pyhrn Concession Holding GmbH) koja ima 51 posto udjela u tvrtki AZM, a Republika Hrvatska 49 posto.

Večernji donosi više:

Prema podacima je uredništvo Večernjaka dobilo od resornog Ministarstva prometa, mora i infrastrukture, AZM treba plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 6 posto dividendi koje su isplaćene članovima društva, no AZM dosad nije poslovao s dobiti. U Ministarstvu još navode da koncesionar kao naknadu plaća i šest posto kamata u skladu sa svakim ugovorom o zajmu člana društva. Po toj stavci dosad je isplaćena naknada, odnosno kamata na zajmove koje je AZM dobio od države za 2009. godinu u iznosu od 103.910 eura te 2010. godine u iznosu od 91.582 eura.

U koncesionaru Bina Istra pak 51 posto vlasništva drži francuska tvrtka Bouygues, no ni u slučaju Bina Istre do sada nije bilo isplate koncesijske naknade. Bina Istra je trebala i financijski doprinos od Republike Hrvatske, kako objašnjavaju u Ministarstvu, zbog investicijskog ciklusa pretvaranja Ipsilona u puni profil autoceste i manjka prihoda od cestarine u tom razdoblju. Financijski doprinos pritom je najviše bio potreban kako bi se plaćao dug za investicije građenja. Koncesiju će Bina Istra početi plaćati stoga tek kad bude imala raspoloživu gotovinu, i to u vrijednosti 70 posto raspoložive gotovine.

I onda čujemo da strani ulagači ne žele ulagati u Hrvatsku! A rizika nema!

Pročitajte još:

- Gaće na štapu – Lovrinčević: Autoceste moramo dati u koncesiju!

- Kalmeta demantira glasine: Nastavljamo graditi autocestu do Dubrovnika!

- Na autocestama ukradene 2 milijarde kuna, a Kalmeta tvrdi: Ja za to nisam odgovoran!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram