Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2011

Svjetsko tržište: Raste inflacija u Europi, pad maloprodaje u Njemačkoj...

Najnovije vijesti iz svijeta ekonomije i financija...

Suprotno očekivanjima tržišta, trgovina na malo u Njemačkoj u prosincu je pala 1,3% godišnje (očekivao se rast od 1,1%) te 0,3% mjesečno (očekivao se rast od 2,0%). Prva procjena kretanja potrošačkih cijena u eurozoni u siječnju pokazala je intenziviranje inflatornih pritisaka. Potrošačke su cijene porasle 2,4% godišnje, što je malo veći rast od očekivanog pa će u fokusu ponovno biti politika ESB-a, prenose RBA analitičari.

Naime, zbog vrlo dobrih makroekonomskih pokazatelja u pojedinim zemljama, posebno Njemačkoj, rastu inflatorni pritisci zbog čega ESB razmišlja o povišenju referentnog kamatnjaka u svrhu održanja stabilnosti cijena kao svog glavnog cilja. S druge strane, u nekim državama eurozone, posebno njenim perifernim članicama, oporavak je još uvijek slab pa bi povišenje kamatnih stopa usporilo oporavak.

Osobni dohodak u SAD-u u prosincu je porastao prosječno 0,4%, što je u skladu s očekivanjima, dok je osobna potrošnja ostvarila nešto veći rast od očekivanog, 0,7 posto. Chicago Purchasing Manager, indikator prerađivačkog sektora u siječnju je porastao na 68,8 sa 66,8 u prosincu, dok je tržište očekivalo.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram