Zatvori
Jasmin Hadzic
01/02/2011

Googleov Android postao je najpopularniji mobilni operativni sustav na svijetu

Googleov Android mobilni operativni sustav u posljednjem je kvartalu prošle godine postao najprodavaniji operativni sustav i tako završio 10-godišnji pobjednički niz Nokijinog Symbiana...

Prema podacima koje je objavio Canalys, u posljednjem, četvrtom kvartalu 2010. godine, proizvođači smartphonea prodali su 32.9 milijuna Android uređaja, što je čak 7 puta više u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Na drugom mjestu je Nokijin Symbian koji je prodan u 31 milijun primjeraka. Symbian je kroz posljednjih 10 godina bio uvjerljivo najprodavaniji mobilni OS.

Što se tiče sveprisutnog iPhonea, on je prodan u nevjerojatnih 16.2 milijuna primjeraka u posljednjem kvartalu 2010. godine.

Valja napomenuti kako Apple prodaje samo jedan model mobitela, dok je Googleov Android sada dostupan na stotinama različitih mobitela, različitih proizvođača.

Unatoč iznimnoj popularnosti, Google i dalje zaostaje za Appleom kada su u pitanju mobilne aplikacije, a ta će činjenica i dalje pomagati Appleu u godinama koje su ispred nas.

Apple ima pravi monopol kada je u pitanju preuzimanje aplikacija. Preko njihove trgovine aplikacijama prošle je godine izvršeno više od 8.2 milijarde individualnih preuzimanja, čime se Appleov tržišni udjel povećao na impresivnih 90%!

Google se mora više pozabaviti aplikacijama za Android, iako je malo vjerojatno da će ikada dostići razinu stabilnosti i optimizacije koju imaju aplikacije pisane za iPhone. Appleov zatvoreni sustav kontrole i nadzora tu funkcionira jako dobro.

Prema posljednjem Gartnerovom istraživanju, tržište mobilnih aplikacija ove će godine dostići vrijednost od 15 milijardi dolara!

Pročitajte još:

- Pogledajte kako izgleda novi Android 3.0 operativni sustav (FOTO)

- Tržište mobilnih aplikacija kroz sljedećih 5 godina dostići će vrijednost od 25 milijardi dolara!

- Na jedan Microsoftov mobitel proda se 15 Androidovih!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram