Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2011

KAKO SMO PREVARENI: Za tri godine moramo ponovno kupovati nove digitalne receivere!

Jeste primijetili kako Vam je tv slika na RTL-u ovih dana spljoštena i deformirana? Nije problem samo u Vašem televizoru! Čitajte dalje...

U Hrvatskoj su u prijelazu s analognog na digitalno emitiranje TV programa izigrani krajnji korisnici - građani. Tim je riječima producent i redatelj Denis Wohlart za Jutarnji list komentirao pitanje koje čujemo posljednjih dana: zašto mi je slika na RTL televiziji loša i deformirana? Odnosno, zašto mi je slika na HRT-u i Novoj TV loša i deformirana?

"Hrvatska je prešla na digitalni signal. Pritom su se HRT, Nova TV i RTL dogovorili da će 1. siječnja prijeći na novi format 16:9. Međutim, za novi format 16:9 pripremila se jedino RTL televizija. Bit prelaska na digitalni signal jest da do građana dođe HD (high definition) signal jer on ima četiri puta kvalitetniju sliku. No, za HD signal preduvjet je format 16:9, a za format 16:9, pak, preduvjet je da TV kuća nabavi novu skupu opremu. RTL je to učinio. Međutim, za HD signal i format 16:9 nisu se pripremili distributeri, isporučitelji signala", tvrdi Wohlart.

Tvrtka Odašiljači i veze, naime, posjeduje zastarjelu opremu s dekoderom MPEG2 koji je nabavila prije godinu dana, iako na tržištu već godinama postoji bolji MPEG4 dekoder bez kojeg nema prijenosa HD signala. Do 2014. godine Odašiljači i veze će po zakonu morati nabaviti MPEG4 dekoder.

Slična stvar vrijedi i za digitalne prijamnike koje su kupovali građani. U ponudi su bili skuplji MPEG4 i jeftiniji MPEG2, no nitko nije upozorio građane da će MPEG2 uskoro biti – zastario. Najgore su prošli oni koji su kupovali televizore s ugrađenim MPEG2 dekoderom koji su koštali i do 7.000 kuna jer će ih za tri godine morati mijenjati, piše Jutarnji list.

Baš Vam hvala...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram