Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2011

Novi potpredsjednik za investicije ušao u Vladu kako bi vratio "dug" Jadranki Kosor?

Oko novog potpredsjednika Vlade za investicije ne prestaju nicati afere. Posljednja govori o tome kako je upravo Kosoričina vlada donijela zakon koji je Miloševićevom PASTORU omogućio monopol na tržištu...

Da ne bi bilo zabune, novi potpredsjednik za investicije je član HDZ-a.

Evo što donosi Index:

Hrvatska vlada i Sabor namjestili su Pastoru, firmi iz koje je došao aktualni potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević, monopol na tržištu servisiranja vatrogasnih aparata! Iščitava se to iz dopisa kojeg je skupina malih servisera poslala Ustavnom sudu RH, a od kojeg traži ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti od požara koji je u Narodnim novinama objavljen 24. srpnja 2010. godine.

U navedenom Zakonu sporni su 2. i 3. članak 41. stavka u kojima stoji da serviser koji ispituje ispravnost i funkcionalnost prijenosnih i prijevoznih aparata za gašenje požara mora za taj posao biti ovlašten od proizvođača, kao i da proizvođač sam propisuje uvjete koje serviser mora obaviti da bi dobio njihovu licencu. Problem nastaje kad se u obzir uzme činjenica da Pastor kontrolira između 80 i 85 posto tržišta vatrogasnih aparata.

"Proizvođač motornih vozila (npr. Fiat) ima ovlaštene servise u kojima je vlasnik vozila dužan servisirati vozilo za vrijeme trajanja garantnog roka, ukoliko želi da mu vrijedi garancija, no hoće li i poslije servisirati vozilo u Fiatovom ovlaštenom servisu ili u nekoj obrtničkoj mehaničarskoj radionici, Fiat to nikako ne uvjetuje, a niti mu je to i jednim važećim propisom, niti u jednoj državi omogućeno. No očito, što je motorno vozilo prema sofisticiranom uređaju kao što je vatrogasni aparat?!", poručuju serviseri Ustavnom sudu.

Da Pastor već duže vrijeme pokušava postati monopolist na tržištu servisiranja vatrogasnih aparata pokazuje i mišljenje ravnatelja Učilišta vatrogastva i zaštite i spašavanja, te pomoćnika ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Branka Smrekara datirano 9. travnja 2008. godine. U tom očitovanju koje je poslano Upravi za inspekcijske i upravne poslove pri Ministarstvu unutarnjih poslova Smrekar je dao izrazito negativno mišljenje o zahtjevu Pastora da uvede pravilnik kojim bi diktirali uvjete na tržištu.

Pastor je, vidi se iz Smrekarovog očitovanja, želio serviserima nametnuti izrazito nepovoljne ugovore kojima bi ih doveo u neravnopravni položaj. Tražili su tako da svaki serviser s Pastorom sklopi ugovor prema kojem bi svake godine morali ostvariti najmanje 500.000 kuna prometa u poslovanju s tom firmom, u suprotnom gubi ovlaštenje za servisiranje njihovih aparata. Pastor je tražio također da im se omogući pravo raskidanja ugovora u slučaju nastanka "štete za gubitak ugleda proizvođača". U tom bi slučaju serviser također morao platiti Pastoru 25.000 eura odštete! Ujedno, ugovorom bi bilo propisano da ovlaštena osoba iz Pastora u svakom trenutku ima pravo izvršiti pregled prostorije servisa i opreme.

Da li nakon svega ovoga možemo spekulirati kako je Milošević ušao u Kosoričinu vladu kako bi vratio "dug"?

Pročitajte još:

- Novi potpredsjednik Vlade za investicije u svom vlasništvu ima čak 15 stanova!

- Novi ministar za investicije: Otvorit ćemo 3.000 novih radnih mjesta! Ali mi imamo 320.000 nezaposlenih…

- Domagoj Ivan Milošević: Prve pozitivne pomake očekujemo u drugoj polovici ove godine

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram