Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2011

Hrvatska poštanska banka neslužbeno najavila IPO?

Hrvatska poštanska banka (HPB) danas je predstavila svoje poslovne rezultate za 2010. godinu...

U promatranom razdoblju banka je ostvarila operativnu dobit od 195,5 milijuna kuna. Neto dobit iznosila je skromnih 50,5 milijuna kuna, no dobra vijest je svakako da je HPB opet profitabilna domaća banka.

U 2011. godini u HPB-u planiraju udvostručiti dobit na osnovama rasta kredita od 10 posto i doljnjeg rezanja troškova. Posebnu pažnju posvetit će širenju mreže poslovnica. "Planiramo otvoriti osam poslovnica, tri u Zagrebu te po jednu u Karlovcu, Sisku, Bjelovaru, Čakovcu i Koprivnci, gdje dosad nismo bili prisutni", rekao je predsjednik Uprave HPB-a Čedo Maletić.

Imovina Banke na dan 31.12.2010. godine iznosi 14,8 milijardi kuna i veća je za 5,8 posto u odnosu na kraj prethodne godine, prvenstveno uslijed pojačane kreditne aktivnosti. Kreditni portfelj banke na kraju 2010. godine povećan je za 12,7 posto, najvećim dijelom zbog porasta kredita pravnim osobama. Stambeno kreditiranje stanovništva povećano je 21,9 posto.

Maletić je ujedno naglasio kako će HPB uskoro trebati novu dokapitalizaciju zbog iznimno ambicioznih planova širenja, te činjenice da se u jamstvenom kapitalu nalazi 200 milijuna kuna hibridnih depozita koji se od sredine godine neće uračunavati u jamstveni kapital.

"HPB mogla bi biti dobra investicijska priča", rekao je Maletić i tako potvrdio glasine o mogućoj inicijalnoj javnoj ponudi dionica (IPO) zbog koje ulagači već sada zadovoljno trljaju rukama...

Nedavno je i Borislav Škegro Vladi preporučio da Hrvatsku poštansku banku ponudi privatnim ulagačima kroz IPO.

Pročitajte još:

- Popovska posla: Crkva postaje suvlasnik Croatia osiguranja, HEP-a, HPB-a?

- Vlada prodaje Croatia osiguranje, HPB, Janaf i HEP?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram