Zatvori
Poslovni Puls
31/01/2011

Bandić u problemima - revizori otkrili goleme nepravilnosti u financijskim knjigama Grada Zagreba!

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić mogao bi se naći u velikim problemima. Naime, državna revizija Gradu Zagrebu dala je tek uvjetno mišljenje za poslovanje u 2009. godini zbog velikih nepravilnosti u financijskim izvještajima...

Najveće zamjerke bile su  vezane za ugovore o građevinskom zemljištu, komunalnim radovima te neupisanih čak pola milijardi kuna obveza za robe, usluge i radove! Grad Zagreb osim tih spornih 551.873.710 kuna, u svojim poslovnim knjigama nije upisao ni 163 milijuna kuna od nagodbi i darovanja zemljišta, a valja naglasiti kako su još iz 2008. godine prebacili 800 milijuna kuna obveza.

Index:

"S obzirom na revizijom utvrđene sve nepravilnosti i propuste, predloženo je jačanje sustava unutarnjih financijskih kontrola", navodi se u zaključku Državne revizije koja je otkrila više nego katastrofalno stanje u Bandićevoj gradskoj blagajni.

Naime, preneseni dug iz prethodnih godina bio je  940 milijuna kuna, dok je  tijekom 2009. godine bilo ugovoreno poslova u dodatnoj vrijednosti od 897 milijuna kuna što ukupno iznosi 1.8 milijardi kuna obveza.

Dužni, kasne s plaćanjem a naručuju nove radove

"Iz navedenog proizlazi da se ih prethodnih godina prenose obveze, ugovaraju nove koje se uslijed nedostatka financijskih sredstava ne podmiruju u cijelosti na koji način svake godine u gradskom proračunu ostaju značajne obveze", navodi se u izvještaju revizije poslovanja Grada Zagreba. Isto tako revizija je utvrdila da je sporno 46 ugovora o financiranju uređenja građevinskog zemljišta i to za radove na nerazvrstanim cestama, vodoopskrbi, odvodnji  otpadnih i oborinskih voda, javne rasvjete i hortikulturnog uređenja, kao  i 26 ugovora o građenju vrijednih 47 milijuna kuna.

Prema reviziji to nije bilo po zakonu jer je propisano da obveznik komunalnog doprinosa može  uz suglasnost lokalne jedinice i sam snositi troškove gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture i to samo za izgradnju nerazvrstanih cesta te mu se ti troškovi priznaju u iznos komunalnog doprinosa.

Pročitajte još:

- Kraj jedne ere: Bandić ukida besplatni tramvaj prijevoz u središtu Zagreba!

- ŠUŠKA SE: USKOK istražuje Milana Bandića!

- Plemeniti Bandić uzeo prostor invalidima i “darovao” ga zagrebačkim kafićima

Foto:MilanBandic facebook

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram