Zatvori
Poslovni Puls
27/01/2011

Evo što danas morate znati: Uveden osobni bankrot i A+ krediti za poduzetnike!

Uskoro ćemo moći proglasiti osobni bankrot. Bit će gužva u redovima...

HRT:

"Danas usvojenim polaznim osnovama za uvođenje instituta osobnog bankrota cilj je razviti sustav koji će prezaduženim građanima omogućiti da reprogramiraju svoje obveze ili im omogućiti novi početak, a vjerovnicima omogućiti ravnomjerno namirenje njihovih tražbina", objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Uz građane postupak stečaja nad imovinom fizičke osobe, to će moći učiniti i svi njegovi vjerovnici. Osobni bankrot, koji će se provoditi pred sudovima, imat će i za dužnike i vjerovnike najskuplje i najozbiljnije posljedice, čime se potiče sporazumno i obzirno rješavanje sporova, kazao je Bošnjaković.

U tom će se postupku imenovati povjerenika koji će voditi postupak, a ako se građanin i njegov vjerovnik nisu u stanju dogovoriti oko povjerenika, njega će odrediti sud s liste registriranih izmiritelja, odvjetnika, sudskih vještaka ili sl. Bošnjaković je najavio da će nakon današnjeg usvajanja smjernica posebna radna skupina pripremiti zakonski tekst o osobnom bankrotu. Zakon će, predviđeno je, propisati i vođenje registra potrošača, odnosno dužnika koji su u stečaju, s obzirom da se osobni bankrot nad istim dužnikom se može provesti slijedećih deset godina.

Model A+ za kreditiranje poduzetništva

Krediti po modelu A u ovoj će godini biti dostupniji širem krugu korisnika, a poduzetnici mogu računati i na nižu kamatnu stopu za te kredite, jer se kamatna stopa na 40 postotni udio HBOR-a u kreditu smanjuje za jedan postotni bod, s dosadašnjih 3,8 posto na 2,8 posto, istaknula je na sjednici vlade ministrica financija Martina Dalić, predstavljajući izmjene programa kreditiranja - model A+.  HBOR će u kreditu i nadalje sudjelovati sa 40 posto, poslovne banke sa 60 posto, a krajnja će kamata za poduzetnike, uz kamatu od 2,8 posto na udio HBOR-a, i nadalje ovisti o marži koju će na svoj udio u kreditu ponudit poslovne banke.

Izmijenjenim se modelom A povećava i postotak iznosa kredita koji poduzetnici mogu iskoristiti za plaćanje dospjelih obveza, sa 20 na 40 posto, te olakšavaju i financijski preduvjeti za potencijalne korisnike kredita. Krediti će se davati na rok otplate od tri godine uključujući godinu dana počeka, a uz mogućnost oplate na rate sada se daje i mogućnost jednokratne otplate. Krediti po modelu A do sada su se davali za obrtna sredstva, a sada će se moći koristiti i za investicije. Procijenjeni iznos za kreditiranje po dorađenom modelu A+ je oko 1,1 milijardu kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram