Zatvori
Poslovni Puls
26/01/2011

Popovska posla: Crkva postaje suvlasnik Croatia osiguranja, HEP-a, HPB-a?

Kako se neslužbeno doznaje, premijerka Kosor dogovara rješavanje državnog duga Crkvi. Jedno od potencijalnih rješenja jest da Crkva postane manjinski dioničar ili suvlasnik nekih velikih državnih poduzeća...

Već se prije spekuliralo o tome kako Crkva postaje jedan od većih dioničara Croatia osiguranja, a cijela stvar je ponovno aktualizirana na nedavnom susretu premijerke i kardinala Josipa Bozanića.

Večernji list:

Crkveni krugovi i nemaju zajedničko stajalište o tome bi li uopće Crkvu trebalo uključiti u vlasništvo pojedinih tvrtki ili ne i u kojem omjeru ili bi se trebali namiriti iz nekretnina. Zajedničko je stajalište da priča u vezi s povratom imovine predugo traje, uzme li se u obzir i da, prema nekim procjenama, dug Crkvi ne prelazi 200 milijuna eura. Da Crkva nema najbolja iskustva u vođenju poslova pokazuje i posljednji slučaj u Sloveniji, gdje su dva holdinga povezana s Mariborskom nadbiskupijom objavila nesolventnost. Razlog je preveliko zaduživanje koje je u krizi došlo na naplatu. No neke druge zemlje, poput Njemačke i Austrije, imaju boljeg i duljeg iskustva u tome.

Još 1998. godine, potpisivanjem Ugovora o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice, Vlada se obvezala Crkvi vratiti imovinu nacionaliziranu od 1945. Nakon neuspjele privatizacije Croatia osiguranja prije devet godina, počelo se govoriti o davanju kontrolnog paketa te kompanije Crkvi, a tema je aktualna i danas. S kontrolnim paketom Crkva bi sudjelovala u upravljanju, a trebala bi prema zakonu i objaviti ponudu za preuzimanje. Osim Croatia osiguranja, Crkva bi mogla dobiti udjel u još nekim tvrtkama, poput HPB-a ili HEP-a.

Pročitajte još:

- Glas Koncila: Uhićenje Sanadera i Merčepa je razaranje hrvatske državotvornosti! Moooolim!?

- Don Ivan Grubišić opet pogađa u sridu: Sve dok Crkva bude uz politiku, mi ćemo živjeti u feudalnom društvu!

- Tko o čemu – biskupi o medijima i moralu. I komunistima, naravno…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram