Zatvori
Poslovni Puls
26/01/2011

Gaće na štapu - Lovrinčević: Autoceste moramo dati u koncesiju!

Premijerkin ekonomski savjetnik Željko Lovrinčević komentirao je za Večernji list Škegrovu ideju kako država mora što prije privatizirati velike državne kompanije kroz inicijalne javne ponude dionice (IPO)...

Kosoričin ekonomski savjetnik Željko Lovrinčević smatra kako su koncesije daleko bolje rješenje od IPO-a državnih kompanija, za što kaže kako ne bi bilo od nikakve koristi za nacionalnu ekonomiju.

"Politika može izabrati IPO, vjerujem da bi ga dio građana i podupro, ali bilo bi loše da se opća populistička klima svede na podjelu dionica putem IPO-a, a zametne tehničko i tehnološko restrukturiranje velikih sustava. IPO je model za dokapitalizacije, nije za privatizacije, za njim mogu posegnuti privatni vlasnici. Veliki sustavi imaju dovoljno kapitala, njihov je problem što je taj kapital zamrznut, nečist, ne koristi se racionalno. Podjela njihovih dionica ispod cijene neće promijeniti ništa. Ne vidim u tome koristi za nacionalnu ekonomiju, već smo vidjeli kako je to prošlo 2007., napuhale su se cijene na tržištu kapitala", komentirao je Lovrinčević.

On smatra kako Vlada mora posegnuti za pronalaženjem strateških partnera, a u nekim slučajevima i koncesijom:

"U pozadini svega je kvaliteta upravljanja, vlasništvo je irelevantno. Javnim se poduzećima netko mora početi baviti. Nije rješenje da ih se proda uz 50 posto cijene, premda će biti puno interesnih skupina koje bi se za to zauzele. Morate imati tržišne cijene da biste dobili međunarodne investitore. Ne možete voditi socijalnu politiku cijenama energenata i očekivati da netko uloži kapital. Jedan od boljih načina da se brzo dođe do kapitala jesu koncesije za autoceste, što se može relativno brzo riješiti i o tome treba razmišljati, a ne o brzoj privatizaciji infrastrukturnih tvrtki. Obveze za ceste su goleme, dio novca treba napraviti likvidnim", kaže Željko Lovrinčević.

Ovo neće dobro proći u "stručnoj javnosti"...

Pročitajte još:

- Kalmeta demantira glasine: Nastavljamo graditi autocestu do Dubrovnika!

- Stipe Mesić: Građani su glasali za HDZ, pa sada moraju snositi dio odgovornosti!

- Vlada konačno ukinula Hrvatski fond za privatizaciju! Da, samo zapravo i nije…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram