Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2011

Svjetsko tržište: Optimizam na američkom tržištu, Europa u strahu od povećane inflacije...

Razmjerno povoljne ekonomske objave i očekivanja uz optimizam i dalje nastavljaju dominirati američkim tržištem...

Dvogodišnji prinos je jučer porastao na dvotjedni maksimum, a spread na segmentu američke krivulje 2-10 godina se proširio. Jedan od glavnih čimbenika tržišnih kretanja ovoga tjedna biti će ponuda američkih državnih obveznica. Za danas je najavljena aukcija dvogodišnjih obveznica u vrijednosti 35 milijardi dolara.

RBA analitičari:

Njemačke obveznice reagirale su na izjave čelnog čovjeka ESB J.C. Tricheta u kojima je signalizirao moguće povećane pritiske na rast potrošačkih cijena, ali i izrazio spremnost na reakciju monetarne politike sa ciljem održavanja stabilnosti cijena. Ipak, očekujemo prosječnu stopu inflacije eurozone u 2011. na razini 2% te zadržavanje ključne kamatne stope ESB na trenutno povijesno najnižim razinama.

Za danas je najavljena prva prodaja obveznica EFSF-a. U ponudi će se naći 5 milijardi eura petogodišnjih obveznica. Garancije za obveznice su pružile članice eurozone, a sredstva će pomoći financiranju programa pomoći Irskoj.

Jučerašnji podaci iz eurozone pokazali su nešto veći od očekivanja pad PMI indeksa prerađivačkog sektora tijekom siječnja (s 57,1 na 56,9). Suprotno, PMI indeks u uslužnom sektoru porastao je u siječnju više nego se predviđalo (s 54,2 na 55,2). Industrijske narudžbe u zemljama eurozone tijekom studenom ostvarile su iznadočekivani rast. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 2,1%, dok je na godišnjoj razini iznosio 19,9 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram