Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2011

HDZ u ofenzivi na studente i učenike: Studiranje je od danas BESPLATNO!

Na izvanrednoj konferenciji za novinare, ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs najavio je kako studiranje u Hrvatskoj postaje BESPLATNO...

Zašto? Pa izbori su, kakvo glupo pitanje...

Tko će platiti ovu hvalevrijednu ideu? Porezni obveznici!

Kako? Kako znaju i umiju...

Ministar Radovan Fuchs pozvao je pripadnike akademske zajednice i studente da ponovno razmisle prije nego što krenu u najavljeni štrajk, koji je kako tvrdi Fuchs,  sada besmislen.

"Sve priče o konfrontaciji ministarstva i akademske zajednice su bespredmetne. Na doradi prijedloga radi se transparentno, a predstavnike instituta u prosudbena povjerenstva koja rade na doradi prijedloga zakona izabrali su sami instituti. U tim povjerenstvima također sjede rektori i prorektori sveučilišta, predstavnici visokih škola i studenata. Primili smo puno prijedloga i kritika. Nakon što se sve skupine usuglase o svim zakonima oni će biti predstavljeni javnosti", rekao je.

A onda je pustio bombu, doslovno...

Naime, ministar Fuchs je najavio kako će školovanje uskoro postati BESPLATNO za sve redovne studente!

"Ukinut ćemo i školarine i upisnine. Visoko obrazovanje bit će besplatno za sve koji redovno studiraju. Oni koji to ne budu činili plaćat će upisnine, međutim, i one će biti ograničene na dvije trećine prosječne plaće po godini. Politika neće zadirati u autonomiju sveučilišta, ona će prvenstveno nastojati provesti nadzor nad financijama. To je važno ako želimo privući sredstva iz Europske unije", rekao je ministar znanosti.

Ok, ovo je odličan prijedlog.

Samo jedna mala, mala sitnica. Odakle nam lova za financiranje ovakvog obrazovnog programa?

Da Vas podsjetimo, Hrvatska će ove godine imati ukupni javni dug od 211 milijardi kuna!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram