Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2011

Otkazi pljušte na sve strane, a prosječna plaća raste. U studenom prosječna plaća je iznosila 5.584 kune...

Prema preliminarnim podacima DZS-a prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u studenom 2010. je iznosila 5.584 kune...

Tako je prosječna neto plaća po zaposlenom bila je za 233 kune ili 4,4% nominalno viša nego u listopadu. U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine prosječna neto plaća u nominalnom izrazu porasla je za 199 kune ili 3,7 posto. Razmjerno snažan rast kako na mjesečnoj, tako i na godišnjoj razini posljedica je ukidanja više stope posebnog poreza na plaće, mirovine i druga primanja.

Nadalje, pozitivan doprinos ukidanju niže stope takozvanog kriznog poreza, koji još od srpnja utječe na godišnje stope rasta neto plaće, u studenom pojačan ukidanjem više stope. Uz to, na godišnji rast dodatno utječe i promjena poreznih razreda i poreznih stopa. S obzirom da realna stopa rasta neto plaće u studenom nadmašuje stopu rasta potrošačkih cijena u istom mjesecu, prosječna neto plaća zabilježila je i realni godišnji rast, i to od 2,5% (najveći od ožujka 2009.).

Tijekom studenog je ostvaren i rast prosječnih bruto plaća. Naime, prosječna bruto plaća u spomenutom je mjesecu iznosila 7.892 kuna, što je za 242 kune ili 3,2% više u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća bilježi nešto slabiji rast, od 84 kune ili 1,1%. Budući da se posebni porez na plaće, mirovine i ostale primitke obračunavao na iznos neto plaće pozitivan doprinos na bruto plaće s te je strane izostao.

RBA analitičari:

Provedene promjene u sustavu oporezivanja dohotka i ukidanje ''kriznog poreza'' najviše su utjecali na godišnji rast neto dohotka građana, a tako će ostati i u sljedećim mjesecima. Posljedično, očekujemo i blagi pozitivan utjecaj na potrošnju stanovništva. S druge strane, mjesečne stope rasta vjerojatno neće biti tako visoke, posebno uzme li se u obzir rast broja nezaposlenih osoba. Pozitivni trendovi koji su prevladavali u drugoj polovici godine bi trebali povoljno djelovati na visinu prosječnih neto plaća na razini cijele godine. Stoga u 2010. godini, a u odnosu na 2009. godinu, očekujemo blagi rast prosječnih neto plaća.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram