Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2011

Europska unija istražuje tajanstveno ugibanje pčela

Europska komisija objavila je da će do kraja godine pokrenuti europski program nadzora smrtnosti pčela u Uniji, kako bi objasnila taj fenomen i pokušala naći rješenje...

HRT:

Na sastanku europskih ministara poljoprivrede povjerenik za zdravstvo John Dalli ustvrdio je da je potrebno dublje analizirati situaciju, jer još nije identificiran izvor toga problema.

Da bi se problem kvalitetnije analizirao, Bruxelles kani osnovati i referentni EU-ov laboratorij za zdravlje pčela koji bi morao početi s radom od travnja. Mjere borbe protiv smrtnosti pčela mogle bi biti uključene i u zakon o zdravlju životinja koji je planiran za početak 2012.

Od otprilike sedamsto tisuća pčelara u Uniji, njih 97 posto nisu profesionalci, što znači da nemaju više od 150 košnica. Komisija procjenjuje da je proizvodnja meda gotovo dvjesto tisuća tona na godinu.

U 2009. stručnjaci europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) identificirali su nekoliko mogućih objašnjenja pada populacije pčela. Osim bolesti i parazita te trovanja pesticidima, EFSA spominje i mogući utjecaj genski modificiranih kultura i stresa izazvanog promjenama u hrani i klimatskim uvjetima. Studije naglašavaju da su pčele koje idu na ispašu na mjesta s raznim peludima zdravije od onih koje se hrane samo jednim tipom peludi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram