Zatvori
Poslovni Puls
25/01/2011

Malo dobrih vijesti iz EBRD-a: Hrvatska u 2011. godini ostvaruje rast BDP-a od 2 posto!

Analitičari Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) predstavili su najnovije izvješće u kojem stoji kako će se ove godine oporavak europskih gospodarstava nastaviti uz pojačan rizik od rastuće inflacije...

HRT:

U izvješću se navode i previranja u financijskom sektoru vezana uz tržišta državnoga duga u eurozoni i, s njima povezana, tržišta bankovnoga duga. Još gori scenarij mogao bi se ostvariti ako se valutni ratovi pretvore u trgovinske ratove u obliku ograničenja uvoza, kaže se u izvješću. Što se naše zemlje tiče, Europska banka za obnovu i razvoj za ovu godinu prognozira rast hrvatskog gospodarstva od 2 posto, što je optimističnije od dosadašnjih prognoza..

EBRD očekuje da će gospodarstvo regije srednje i istočne Europe u 2011. doživjeti rast od 4,2 posto, što je potvrda prognoze iz listopada koja je govorila o rastu od 4,1 posto. Time bi se tempo rasta kretao otprilike istom brzinom kao i prošle godine, osim Hrvatske i Rumunjske kod kojih je gospodarski porast zapaženiji nego u drugim zemljama regije, prenosi agencija APA. Najveći broj gospodarstava u regiji oporavio se od recesije brže nego što se očekivalo, osim Rusije čije je gospodarstvo raslo 4,0 posto za razliku od očekivanih 4,4 posto i Slovenije, čiji je rast iznosio 1,0 za razliku od očekivanih 1,1.

Srednja i istočna Europa, koja je kao regija najteže pogođena gospodarskom krizom, najsporije se i oporavlja, izjavio je zamjenik glavnog ekonomista EBRD-a Jeronim Zettelmeyer na predstavljanju izvješća u Beču. U jugoistočnoj Europi, prema mišljenju stručnjaka EBRD-a, gospodarski oporavak koče mjere konsolidiranja proračuna, jer štednja slabi unutarnju potražnju. U eurozoni i SAD-u gospodarski bi rast trebao biti snažniji nego do sada, što bi potaknulo inozemnu potražnju u središnjoj i jugoistočnoj Europi te u baltičkim zemljama.

Živi bili, pa vidjeli...

Pročitajte još:

- UN-ove prognoze: Srbija i Crna Gora gospodarskim će rastom prestići Hrvatsku u 2011. godini

- Radimir Čačić: Hrvatskoj je potreban gospodarski rast od minimalno 6 posto

- Mudrinić: Želimo do 2025. godine imati BDP od 30.000 eura po stanovniku!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram