Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2011

Raskošne sportske dvorane najgore su domaće ulaganje svih vremena!

Ekonomski stručnjaci se slažu - hrvatske sportske dvorane koje su se gradile uglavnom za potrebe organizacije Svjetskog rukometnog prvenstva, potpuno su promašena i neisplativa ulaganja...

2009. godine pod parolom "ako izgubimo organizaciju Svjetskog rukomentog prvenstva, to će biti velika sramota za Hrvatsku", izgradile su se velike sportske dvorane u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Poreču i Zadru. Dvije godine nakon toga, sportske dvorane su uglavnom polu-prazne, neisplative i preskupe za održavanje.

Ok, sada će se Arena na hokeju napuniti nekoliko dana, ali što je s ostatkom godine?

"Javna ulaganja u sportske dvorane u povodu Svjetskog prvenstva u rukometu ne samo da su bila preuveličana nego se i bez njih moglo organizirati prvenstvo te odražavaju potpunu promašenost investicijske aktivnosti javnog sektora, nisku multiplikaciju na BDP i zapošljavanje te će biti veliko opterećenje fiskalnih kapaciteta u idućem desetljeću", rekao je za Večernji list uvaženi ekonomski analitičar Damir Novotny.

Neki će reći kako se paralela može povući i s organizacijom sljemenske Snježne kraljice na koju je kroz posljednjih 7 godina ulupano oko 300 milijuna kuna. Po najskromnijim procjenama.

A zamislite još da smo dobili organizaciju europskog nogometnog prvenstva 2012. zajedno s Mađarskoj!? Cijela država bila je tada razočarana kada su domaćinstvo dobile Poljska i Ukrajina.

U 2011. godini možemo samo obrisati ovaj znoj sa čela i ustvrditi kako smo tada imali vrašku sreću, jer bismo u protivnom opet morali slušati priče o "sramoćenju Hrvatske" i iz vlastitog novčanika isplatiti stotine milijuna eura za još jedno promašeno megalomansko ulaganje.

Pročitajte još:

- Imamo više od 300.000 nezaposlenih, ali baš nam je potrebna organizacija Eura 2020. godine

- Katar u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva namjerava ulupati fantastičnih 100 milijardi dolara!

- Američki nekretninski fond kupio pola zagrebačkog Arena Centra

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram