Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2011

Predsjednik eurozone: Neke države članice kockaju se s našom financijskom sudbinom

Predsjednik eurozone Jean-Claude Junker upozorio je neke države članice (čitaj: Njemačka) da se previše "igraju" s financijskom stabilnošću cijele Europe...

Junker je to izjavio u intervjuu za Der Spiegel.

On tvrdi kako su neki njemački dužnosnici previše neobzirni kada se protive povećanju europskom spasonosnog fonda.

Podsjećamo, riječ je o 440 milijardi vrijednom fondu koji je formiran prošle godine za saniranje financijskih kriza, poput one u Grčkoj ili Irskoj, koji bi se trebao ugasiti 2013. godine. Dok je dio ministara financija eurozone tražio proširenje djelovanja fonda za osiguranje financijske stabilnosti eurozone, Njemačka smatra da za to sada nema potrebe.

Konačne odluke nema bez Njemačke. Ona plaća petinu ukupnog proračuna Europske unije. Kao takva članica je koja osigurava najviše financijskih sredstava.
Ipak, Europska središnja banka i Europska komisija podupiru ideju proširenja djelovanja fonda za financijsku stabilizaciju eurozone.

Reuters prenosi da se Fond za financijsku stablizaciju eurozone, uz jamstva vlada eurozone, može na tržištu zadužiti za 440 milijardi eura. Želi li imati najviši kreditni rejting, fond zemljama u krizi smije pozajmiti samo oko 250 milijardi eura. Kada bi morao spašavati Portugal i Španjolsku, uz postojeće pomaganje Irske i Grčke, fond bi se morao napregnuti do krajnjih granica.

Samo spašavanje Španjolske, po nekim bi procjenama koštalo i do 500 milijardi eura.

Pročitajte još:

- Opet problemi – prognoze za rast irskog BDP-a prepolovljene!

- Europska unija želi spašavati gospodarstva u nevolji, a traži od Njemačke da pokrije većinu troška…

- Nakon Grčke, Irske i Portugala, sljedeća na tapeti je…Belgija!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram