Zatvori
Poslovni Puls
24/01/2011

Američki predsjednik Barack Obama popularan kao na početku svog mandata

Anketa koju su proveli televizijska mreža NBC i Wall Street Journal, pokazuje da 53 posto ispitanika odobrava način na koji američki predsjednik obavlja svoj posao, što je osam posto više nego prošli mjesec...

Politički analitičari kažu kako se čini da je razlog tom povećanju djelomično predsjednikov poziv na jedinstvo u govoru koji je održao na komemoraciji za žrtve napada u Arizoni gdje je ubijeno šest osoba, a 14 ranjeno, među njima i kongresnica Gabrielle Giffords.  Također kažu da je uspješno kongresno zasjedanje na kraju godine pomoglo predsjedniku i zastupnicima iz obje stranke, prenosi VOA.

Do ovih poboljšanih rezultata dolazi točno na polovici predsjednikova četverogodišnjeg mandata, kojim je dosad dominiralo vrlo polarizirajuća debata oko reforme sustava zdravstvene zaštite.  Predsjednik je prošle godine uspio progurati tu reformu, međutim, demokrati su cijenu za to platili na izborima u studenome kad su republikanci ponovno stekli većinu u Zastupničkom domu.

Peter Brown iz Centra za istraživanje javnog mnijenja Sveučilišta Quinnipiac u Connecticutu kaže: "Zanimljivo je da glasači kažu da je najbolja stvar koju je učinio zdravstvena zaštita, a glasači također kažu je najgora stvar koju je učinio zdravstvene zaštita, što pokazuje koliko je zemlja podijeljena oko tog pitanja."

Obama je pogodio ton jedinstva kad je govorio na komemoraciji za žrtve napada, u Tucsonu, u Arizoni: "Za nas je važno da se zaustavimo na trenutak i budemo sigurni da jedni s drugima razgovaramo ma način koji iscjeljuje, a ne na način koji povrjeđuje."

Ta je nada ubrzo bila testirana u Kongresu gdje su republikanci u Zastupničkom domu glasovali da se ukine predsjednikov zakon o reformi zdravstvene zaštite. Među njima je bio i kongresnik iz Wisconsina Paul Ryan: "Mi smo ovdje jer smo čuli na posljednjim izborima što nam kaže američki narod. Mi smo ovdje jer vjerujemo da je uistinu važno činiti dok ste na položaju ono što ste rekli da ćete činiti."

Analitičari vjeruju da je kompletno kongresno ukidanje ove zakonske mjere malo vjerojatno jer demokrati još uvijek imaju većinu u Senatu i zbog topa jer je predsjednik najavio da će uložiti veto na bilo koji zakonski prijedlog o ukidanju zdravstvene zaštite koji bi došao iz Kongresa. Nakon uspjeha republikanaca na izborima u studenome, gospodin Obama sučeljen je s prilično obeshrabrujućim političkim izazovima da progura svoje prioritete kroz Kongres. Brown kaže da Amerikanci ostaju podijeljeni oko svog predsjednika u trenutku dok on počinje drugu polovicu svog mandata.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram