Zatvori
Poslovni Puls
21/01/2011

Europski parlament kritičan prema novom mađarskom zakonu o medijima

Premijer Mađarske Viktor Orban upozorio je da će njegova zemlja reagirati ukoliko će se Europska unija miješati u ono što je nazvao unutarnjom politikom...

Premijer Viktor Orban – čija zemlja predsjedava Unijom - govorio je nedavno pred nimalo naklonjenim europskim parlamentom o spornom zakonu koji, tvrde kritičari, ugrožava medijske slobode, prenosi VOA.

Mađarskog premijera Orbana u više su navrata prekinuli europski parlamentarci, osuđujući mađarski zakon o medijima, za kojeg tvrde da je najrestriktivniji u Europi.

Usvojen na Novu godinu, novi zakon proširuje vladine ovlasti u kontroli i kažnjavanju medija. Državno vijeće za medije, osnovano od strane vlada desnog centra premijera Orbana, može kazniti novinare novčanom kaznom u iznosu od skoro jednog milijuna dolara, a web sajtove ili dnevne listove s preko 100 tisuća dolara ako smatra da izvještavaju"neobjektivno" ili "nemoralno". Nešto slično namjerava se uvesti i u Hrvatskoj.

Za govora mađarskog premijera u Europskom parlamentu u Strasbourgu, neki zakonodavci Europske unije imali su na ustima zalijepljenu samoljepljivu traku.  Transparenti su izražavali protivljenje mađarskom kontroverznom medijskom zakonu. Vidno ljut, premijer Orban je zakonodavcima poručio da ne miješaju kritike mađarske domaće politike s mandatom Budimpešte da predsjedava Europskom unijom. Rekao je da je spreman za okršaj, ako ta pitanja budu otežavala šestomjesečno mađarsko predsjedništvo.

Premijer Orban je rekao da je vlastitim ušima čuo kako je Mađarska optužena da se "kreće prema diktaturi". Dodao je da tu optužbu doživljava kao uvredu upućenu mađarskoj naciji te rekao da će ‘braniti svoj dom i svoju Mađarsku’. Demantirao je i optužbu da ovaj nedavno doneseni mađarski zakon ima ikakve veze s diktaturom.

Europska komisija već je izjavila da mađarski zakon o medijima vjerojatno neće zadovoljiti sve europske standarde o slobodnim i pravednim medijima. Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi izjavila je u Budimpešti da bi ovaj zakon mogao ugroziti pluralizam u Mađarskoj. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da će ovoga tjedna poslati pismo mađarskim vlastima u kojem će tražiti da Budimpešta "pojasni" zakon o medijima.

Pročitajte još:

- Europska unija razmišlja o uvođenju sankcija protiv Mađarske

- Problemi u susjedstvu: Moody’s Mađarskoj snizio kreditni rejting!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram