Zatvori
Poslovni Puls
21/01/2011

Moramo Vas razočarati, ništa od jeftinih kredita u inozemstvu...

Liberalizacija financijskog tražišta u Hrvatskoj sada znači kako možete otići u neku od zemalja Europske unije i podići daleko povoljniji kredit...

No, nije sve tako sjajno kako se na prvu čini.

Poslovni:

Banke u inozemstvu koje smo priupitali, a koje nemaju podružnice u Hrvatskoj, ne žele kreditirati klijente koji nemaju stalno prebivalište u pojedinoj zemlji.

Kamatne stope na stambene kredite u zemljama EU niže su u prosjeku oko dva posto nego oni koje nude poslovne banke u Hrvatskoj. Iako je izmjenama deviznog zakona od ove godine ukinuta zabrana štednje i kreditiranja u bankama izvan Hrvatske, čini se da se niti štednja neće tako brzo preliti van granica jer je zbog nižih kamata na depozite, klijentima ta opcija neisplativa.

Kod kredita pak, situacija je obrnuta i banke su te koje nemaju interesa zbog kompliciranije provjere rizičnosti klijenta i mogućnosti da vrati kredit. Bankari upozoravaju da je i među zemljama EU vrlo malo prekograničnog kreditiranja jer klijenti zbog instrumenata osiguranja kredit traže u zemlji gdje primaju plaću.

Domaće banke već su najavile kako ne namjeravaju ponuditi "jeftinije" kredite u 2011. godini.

Toliko od te ideje...

Pročitajte još:

- Može li ukidanje devizne klauzule postati stvarnost?

- Država se i dalje zadužuje: Ukupni krediti krajem studenog 270,6 milijardi kuna

- Ako ste zaposlenik Zagrebačkog holdinga moći ćete kupiti novi stan s rekordno niskom kamatom

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram