Zatvori
Poslovni Puls
21/01/2011

Analitičari iznenađeni: Pad industrijske proizvodnje u prosincu 0,6 posto

Preliminarni podaci DZS-a za prosinac pokazali su blagi godišnji pad industrijske proizvodnje, što je iznenadilo tržište koje je očekivalo blagi rast. Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u prosincu 2010. je tako pala za 0,6% u odnosu na isti mjesec 2009. godine....

Povratak negativnim trendovima nakon blagog godišnjeg rasta u studenom pokazuje da oporavak industrijske proizvodnje još nije blizu. Niska razina domaće potražnje i dalje ograničava značajniji oporavak industrije. U odnosu na studeni 2010. industrijska je proizvodnja pala za 1,0%.

RBA analitičari:

Promotrimo li promjene prema GIG-u, najveća godišnja stopa pada je zabilježen u kategoriji kapitalnih proizvoda (-5,2% godišnje), a negativan doprinos jos je došao od proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (-3,7% godisnje) i intermedijarnih proizvoda (-3,0% godišnje). Očekivano, pad je najviše ublažen pozitivnim kretanjima u proizvodnji energije (+7,5% godišnje), dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostala nepromijenjena.

Nakon što je u 2009. industrijska proizvodnja zabilježila pad od 9,2%, ni 2010. nije donijeli rast, nego je proizvodnja pala 1,5% u odnosu na 2009. Promatrajući prema GIG-u padu je doprinio pad proizvodnje intermedijarnih i kapitalnih proizvoda te trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok su netrajni proizvodi i energija zabilježili rast.

Osim u niskoj domaćoj potražnji, razlog pada drugu godinu za redom svakako leži i u strukturi industrijske proizvodnje koja je orijentirana na proizvode s niskom dodanom vrijednošću. S obzirom da je industrija uglavnom nekonkurentna u izvozu nismo mogli, poput nekih zemalja SIE regije iskoristiti ni prednosti oporavka razvijenih gospodarstava eurozone. U ovoj godini očekujemo rast industrijske proizvodnje od 4,2%, što će primarno biti posljedica vrlo niske baze, ali i blagog intenziviranja gospodarskih aktivnosti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram