Zatvori
Poslovni Puls
21/01/2011

Dragutin Lesar o najavljenoj privatizaciji: Počela rasprodaja suvereniteta Hrvatske

Saborskih zastupnik i osnivač Hrvatskih laburista napisao je poduži komentar na svom blogu u kojem se osvrnuo na posljednje najave kako bi Vlada uskoro mogla otvoriti novi krug privatizacije velikih državnih tvrtki i poduzeća...

Evo što je Dragutin Lesar napisao na svom blogu:

Tvrde da država nije dobar gospodar. To im je izgovor za rasprodaju nacionalnog bogatstva. Istina je da je samo nesposobna vlast loš gospodar. Ono čega su se Hrvatski laburisti najviše plašili obistitniti će se u 2011. godini. Naime, ovo je godina totalne rasprodaje koju je najavio Borislav Škegro, savjetnik premijerke Kosor za gospodarstvo, siva eminencija svih proturadničkih poteza Vlade te vjeran zastupnik tajkuna.

Krajem devedesetih, kada je Škegro vodio financije, unutarnji se dug približio na tridesetak milijardi kuna. U novoj, ali također utjecajnoj funkciji Škegro kao glavni savjetnik premijerke J. Kosor ruši vlastiti rekord; unutarnji dug je premašio 35 milijardi kuna. Kao što je ponosan na pljačkašku privatizaciju, Škegro je ponosan i na Vladine ekonomske mjere izlaska iz krize. Jer nas one vode – rezultati svjedoče o tome – ravno u ponor. Koji će Vlada, uz Škegrine savjete, iskopati kako bi potonuli čim niže.

Evo i zašto.

Škegro Vladu savjetuje – a Vlada, kao bespogovorni poslušnik kapitalista, savjete prihvaća – da se rasproda sve što vrijedi. I to odmah. Rasprodati ćemo, kaže Škegro, HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode, HAC, sve gradske holdinge itd. Ova je hrvatska vlast odlučila ići do kraja te Hrvatskoj ostavti jedino – ime.

Čime ćemo u budućnosti upravljati? Ničime. Ostali smo devedesetih i prvog desetljeća dvijetisućitih bez banaka, bez medija, bez Ine, bez telekomunikacijskih i mnogih drugih profitanilnih tvrtki. Sada pak Škegro najavljuje da će Vlada Jadranke Kosor, prije nego što napusti brod koji tone, rasprodati ono što se rasprodati ne smije: šume, elektroprivredu, ceste pa i – vodu.

I, začudo, nitko, ama baš nitko nije na tu najavu vrisnuo. Osim nas. A ovdje se ne radi samo o gospodarskim pitanjima nego i o pitanju suvereniteta Hrvatske. Gospodarski smo suverenitet izgubili kada smo uništili industriju i tržište široke potrošnje prepustili stranim trgovačkim lancima. Financijski smo suverenitet izgubili rasprodajom banaka koje smo na teret naroda prije toga sanirali. Energetski suverenitet smo izgubili prodajom dijela INA-e i predajom upravljačkih prava strancima. Monetarni suverenitet gubimo deviznom kaluzulom. Rasprodajom po najavi savjetnika premijerke gubimo ono malo suvereniteta kojeg nam je ostalo.

Upozoravamo građane RH, upozoravamo političare, upozoravamo nevladine organizacije, upozoravamo sve one kojima je na srcu dobrobit Hrvatske u službi njezinih žitelja, da im prijeti ne samo sakaćenje suvereniteta već totalna rasprodaja svega te potpuni gubitak privrednog a onda i – dakako – političkog suvereniteta. Nakon što se rasprodaju HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, uz rasprodane banke, telekomunikacije i medije, zaboravite na radnička prava, zaboravite na političke slobode i demokraciju.

Tko će prfitirati? U konačnici strane banke, investicijski fondovi i tajkuni te, dakako, politika koja im služi.

Pročitajte još:

- Kad već neće Milanović: Dragutin Lesar pokreće prikupljanje potpisa za rušenje HDZ-ove vlade

- Lesarovi Laburisti šalju otvoreno pismo Rohatinskom i traže ukidanje divizne klauzule!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram