Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2011

Šantić: Najavljene investicije neće Hrvatsku izvući iz krize. Barem ne ove godine...

Jedan od vodećih domaćih ekonomskih analitičara prokomentirao je današnju prezentaciju vladinih investicija koje bi trebale Hrvatsku izvući iz ekonomske kaljuže u kojoj se trenutno nalazi...

Analitičar Splitske banke, Zdeslav Šantić, smatra kako je dobro kako se Vlada odlučila na značajnije investicije u energetski sektor, budući to smanjuje ovisnost o dobavljanju stranih energenata. No, Šantić napominje kako nije dobro što u ulaganja nije uključen privatni sektor, što vjerojatno znači kako RH čekaju nova zadruživanja kod inozemnih banaka i kreditora.

T-Portal:

Šantić zpozorava i na dosadašnja iskustva koja pokazuju da državne investicije nisu dovoljno efikasne. Također, sumnja da su rokovi koje je premijerka zacrtala dostižni, s obzirom da se radi o zahtjevnim investicijama. On smatra da je većina tih projekta tek u pripremnoj fazi te da u ovoj godini od njih ne možemo očekivati značajnije efekte što se tiše gospodarskog rasta. Ističe da se radi o dugoročnim investicijama koje će pozitivne učinke ostvarivati u duljem vremenskom razdoblju.

Što se tiče najave novog modela poticajne stanogradnje, Šantić je skeptičan u mogućnost značajnijeg rasta potražnje za stanovima sve dok se ne popravi situacija na tržištu rada. "Problem je što nezaposlenost najviše pogađa mlade koji bi trebali biti glavni nosioci potražnje za stanovima", ističe Šantić. On podržava uvođenje oštrijih mjera protiv nelikvidnosti, koje uključuju i ubrzavanje stečajnih postupaka nad nelikvidnim poslovnim subjektima. "Stečaj ne treba gledati kao nužno zlo", poručuje Šantić. S tim u vezi preporučio je Vladi da poradi na obrazovanju stečajnih upravitelja kako bi mogli odigrati ulogu kriznih menadžera s ciljem ozdravljenja bankrotiranih tvrtki.

Pročitajte još:

- Čeka li nas pod novom ministricom financija i novi rebalans proračuna za 2011. godinu!?

- Mi bismo kao trebali očekivati nešto od rekonstrukcije Vlade samo 10 mjeseci prije redovnih izbora!?

- Šantić nas opet baca u depresiju: U idućoj godini nas očekuje rast cijena i niži životni standard

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram