Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2011

Nastavak crne serije: Snažan pad izdanih odobrenja za građenje

Posljednji podaci DZS-a za studeni pokazali su nastavak pada broja izdanih odobrenja za građenje...

U studenom je tako izdano ukupno 822 odobrenja za građenje, što je 15,4% manje nego u istom mjesecu prethodne godine. Uzmemo li u obzir godišnji pad izdanih građevinskih dozvola u studenom 2009. godine (od 15,3% godišnje), pad izdanih dozvola u studenom 2010. godine još je snažniji. Uz izuzetak veljače 2010. godine kada je ostvaren njihov minimalan rast, broj izdanih dozvola za građenje kontinuirano bilježi pad sedamnaesti uzastopni mjesec. To je odraz činjenice da je građevinski sektor jedan od najjače pogođenih sektora u krizi.

RBA analitičari:

U usporedbi s listopadom broj izdanih dozvola za građenje također bilježi pad, no ipak po nešto nižim stopama (-4,4%). Uzmemo li u obzir vrstu građevina u studenom je ukupno 86,4% izdanih dozvola izdano za građenje zgrada, dok je preostalih 13,6% dozvola izdano za ostale građevine.

Nastavak snažnog pada izdanih odobrenja za građenje upućuje kako je interes za gradnjom još uvijek slab te kako oporavak građevinskog sektora još uvijek nije blizu. Bazni učinak odnosno podaci iz prethodne godine koji također pokazuju manji broj izdanih dozvola još više pojačavaju njihov pad. Tek nakon što se pokažu stabilniji znaci oporavka tržišta rada, što očekujemo u drugoj polovici slijedeće godine, možemo očekivati polagane pozitivne pomake u građevinskom sektoru te blagi rast izdanih dozvola za građenje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram