Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2011

Američki znanstvenici za 5 godina predstavljaju univerzalno cjepivo protiv gripe

Pandemija gripe 2009. godine nije bila toliko proširena koliko se očekivalo. Takozvana "svinjska gripa" sada znanstvenicima pruža neke informacije koje bi mogle promjeniti način na koji se cijepimo protiv gripe...

Deseci milijuna ljudi oboljeli su 2009. godine od jednog soja virusa gripe, a kasnije su se oporavili. Znanstvenici su sada identificirali antitijela u njihovoj krvi koja bi ih u budućnosti mogla zaštititi od ponovnog oboljevanja od gripe te bi mogla dovesti i do univerzalnog cjepiva protiv gripe. Svaki slučaj gripe uzrokovan je jedinstvenim virusom, što naravno zahtjeva i univerzalno cjepivo protiv tog određenog virusa gripe, piše u zanimljivom članku VOA.

Patrick Wilson sa sveučilišta Chicaga, i njegove kolege, proveli su laboratorijske testove koji ukazuju da antitijela koja su proizveli pacijenti oboljeli od svinjske gripe štite protiv velikog broja različitih sojeva gripe, a ne samo protiv jednog soja na kojeg pojedinačna cjepiva ciljaju.

"Vidjeli smo da ova antitijela reagiraju i na sve poznate sojeve H1N1 virusa koji se pojavljivao u posljednjih 10 godina. Reagiraju i na soj koji je uzrokovao pandemiju 1918. godine te na jedan od smrtonosnih H5 sojeva. Dakle, reagiraju na vrlo širok spektar virusa gripe", ističe Wilson.

Razlog tome jest da su antitijela proizvedena kao obrana od H1N1 svinjske gripe ciljala na dijelove virusa koji su zajednički svim sojevima virusa gripe. Raniji pokušaji identificiranja tih dijelova virusa nisu bili uspješni.

"Najveći značaj ovog istraživanja leži u načelu da se ovako nešto zaista može dogoditi, dakle da zaista možemo ciljati određene dijelove virusa u stvaranju cjepiva", dodaje on.

Ako sve bude išlo po planu, Wilson predviđa da bi se univerzalno cjepivo protiv gripe na tržištu moglo pojaviti za pet do deset godina. Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Journal of Experimental Medicine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram