Zatvori
Poslovni Puls
20/01/2011

Narkodržava: Bolivija namjerava legalizirati koku!

Bolivijski predsjednik Evo Morales najavio je kako će Bolivija uskoro legalizirati opojnu biljku "koku"...

SAD su odmah najavile svoje protivljenje ovakvoj odluci:

Index donosi više:

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca je najavio da će od zemalja UN-a tražiti da se list koke skine s popisa zabranjenih droga. Službeni Sucre smatra da je zabrana uzgoja koke diskriminirajuća jer je ta biljka duboko ukorijenjena u andsku kulturu. Bolivija je predložila legalizaciju koke u svim zemljama koje su potpisnice jedinstvene konvencije o drogama iz 1961. godine. Na prijedlog se zemlje mogu žaliti do 31. siječnja, a u protivnom će prijedlog postati važeći. Španjolska je poduprla bolivijski prijedlog.

Španjolska ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenez je naglasila da podržava bolivijski prijedlog te da će lobirati za njega u europskim državama.

Najveća prepreka legalizaciji će biti SAD, koji je najveći korisnik kokaina na svijetu. SAD već više desetljeća traži zabranu uzgoja koke u Andama, pa su najavile i da će odbiti najnoviji bolivijski prijedlog. Koka je pronašla svoje mjesto i u medicini. Naime, od njezina lista se kuhaju čajevi protiv probavnih smetnji i umora, te u slučajevima smanjenog apetita. Bolivijski predsjednik Morales druge državnike često daruje upravo predmetima napravljenima od koke.

Foto:cocagrowers.org

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram