Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2011

Svjetska banka: Hrvati, presporo izlazite iz krize, drugi će Vas pregaziti...

Svjetska banka ponovno kritizira sporost i tromost hrvatske administracije. Kao da to nismo i sami znali...

"Predložene mjere ostvaruju se sporije nego što se priželjkivalo. Razlozi za to su razni od političkih promjena pa do Božića i novogodišnjih praznika", rekao je voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, Hongjoo J. Hahm, u razgovoru za 24sata TV, prenosi tportal.

On smatra da je u Hrvatskoj moguć i poželjan konsenzus - Vlade, poslodavaca i sindikata - oko glavni gospodarskih pitanja i da je to jedini način izlaska iz krize.

Ova godina, naglasio je Hahm, izuzetno je važna za Hrvatsku ne samo zbog toga jer je izborna već i zbog završetka pregovora s Europskom unijom. Bez obzira na blizinu parlamentarnih izbora on smatra da je i u 2011. moguće provoditi snažnije reforme za što je istaknuo primjer Poljske i Latvije.

Na pitanje da li bi Vlada morala krenuti u rezanje plaća i mirovina državnih službenika Hahm je odgovorio kako je izuzetno važno usmjeriti resurse prema onima kojima je to najpotrebnije – udovicama branitelja, siromašnima i nezaposlenima – a ne raspršivati oskudna sredstva na sve. "Bojim se za Hrvatsku nema brzih i radikalnih rješenja koja bi otklonila probleme nezaposlenosti, nelikvidnosti ili inozemnog duga. Bitno je da se sve usmjeri na porast proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta", istaknuo je Hahm.

Gdje god je to moguće Vlada bi trebala, naglasio je on, smanjiti ulogu javnog sektora i dati što više prostora privatnom kapitalu, smatra Hahm, što se podudara sa današnjom izjavom Borislava Škegra kako bi Hrvatska morala krenuti u novu privatizaciju.

Pročitajte još:

- ALARMANTNO: Strana ulaganja u hrvatsko gospodarstvo zabilježila godišnji pad od 30,8 posto!

- Nezaposlenost neće padati jer se Vlada ne usuđuje provesti ozbiljne reforme

- Crna slika Hrvatske: Kroz sljedeća tri mjeseca broj nezaposlenih će se povećati na 350.000!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram