Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2011

Škegro: Velike državne tvrtke moraju izaći na burzu kroz IPO

Mag privatizacije 90-tih opet poručuje - moramo privatizirati velike državne kompanije. Pod velikim državnim kompanijama Škegro smatra HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode...

Borislav Škegro već je godinu dana savjetnik premijerke Jadranke Kosor i sada tvrdi kako moramo biti zadovoljni s onim što je Vlada učinila za gospodarstvo.

"Vlada provodi Program gospodarskog oporavka, u čijoj sam izradi sudjelovao. On je sveobuhvatan i dugoročan po svojoj prirodi, provodit će se u mandatu nekoliko vlada. Neki su rezultati već postignuti, no najveći dio tek slijedi. Ništa se u ekonomiji ne događa preko noći", rekao je Škegro u intervjuu za Globus.

Kadrovska promjena u Ministarstvu financija jasno sugerira kako Vlada želi i promjenu u vođenju državnih financija, odnosno fiskalne politike. Koji bi trebali biti ključni potezi nove ministrice financija?

- Provođenje mjera za ostvarenje ciljeva koji su navedeni u Programu gospodarskog oporavka. Martina Dalić niti može niti želi provoditi nešto drugo. Opetovano naglašavam – program je cjelina. I istina je cjelina, govorio je Hegel. Nema ključnih ili manje ključnih dijelova. Provođenjem svih njih stvaraju se preduvjeti za brži rast BDP-a, zaposlenosti i životnog standarda.

Oporba tvrdi da promjene nabolje u gospodarstvu nisu moguće uz prihvaćeni proračun jer nimalo nije smanjena javna potrošnja. Treba li napraviti rebalans proračuna?

- Ne bih se složio s tvrdnjom da nimalo nije smanjena javna potrošnja. Smanjena je. Usvojen je i zakon o fiskalnoj odgovornosti kao jedan od preduvjeta dugoročnog smanjenja udjela javne potrošnje u BDP-u. Važnije od rebalansa proračuna jest provoditi desetke onih neatraktivnih, nepopularnih i naizgled nepotrebnih mjera koje sve zajedno vode smanjivanju javne potrošnje u nekim budućim proračunima. U maniri privatnog poduzetnika treba preispitati učinkovitost funkcioniranja stotina državnih službi, od ministarstava preko zavoda, agencija, uprava, instituta do, primjerice, funkcioniranja svih vrsta sudova, katastra, lokalne uprave i samouprave općenito. Negdje će trebati smanjiti broj zaposlenih, drugdje povećati. Neke institucije treba ukinuti ili spojiti s drugima, treće pak tek osnovati. Samo se takvim pristupom mogu ostvariti značajne uštede u proračunu.

Škegro je primijetio kako u hrvatskom društvu postoji odbojnosti prema velikim stranim investicijama. Ukoliko se to ne promijeniti, investitori će otići u druge zemlje Istočne Europe, tvrdi on.

Za kraj je dodao kako bi Vlada morala razmisliti o privatizaciji velikih državnih kompanija poput HAC-a, HEP-a ili Hrvatskih voda. Škegro tvrdi kako bi najbolje bilo građanima ponuditi sudjelovanje u privatizaciji kroz javne ponude (IPO) kao što je to bio slučaj s HT-om.

Škegro opet kontroverzan...

Pročitajte još:

- Izjava dana: Ako se osjećate da ste u recesiji, to je vaš problem! (Borislav Škegro)

- ŠUŠKA SE: Vipnet želi preuzeti Škegrov Metronet za 500 milijuna kuna!

- Škegro: Ako želimo izaći iz krize, moramo promijeniti navike!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram