Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2011

Rast proizvodnosti rada u industriji 6 posto godišnje

U studenom su negativna kretanja na tržištu rada intenzivirana...

RBA analitičari:

Na razini cijelog gospodarstva zaposlenost je tijekom studenog pala za 0,7% u odnosu na listopad, dok je u industriji u istom razdoblju pala nešto manje, 0,1 posto. U industriji je tijekom studenog bilo zaposleno ukupno 239,8 tisuća radnika. Snažan pad zaposlenosti u industriji nastavljen je na godišnjoj razini uz stopu pada od 6,0 posto. Iako je godišnji pad vidljivo niži nego tijekom 2009. godine (kada je zaposlenost u industriji u prosjeku smanjena za 10,8%), stope pada zaposlenosti u industriji i dalje su relativno visoke.

Kumulativno gledano, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine broj zaposlenih u industriji manji je za 7,3% u odnosu na isto razdoblje 2009. Prema NKD-u je u prvih jedanaest mjeseci najveći pad zaposlenosti zabilježio prerađivački sektor (-7,8% godišnje) pri čemu su najviše stope pada zabilježene u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-25,9% godišnje).

Proizvodnost rada u industriji, izračunata kao odnos fizičkog obujma industrijske proizvodnje te indeksa broja zaposlenih u industriji od početka godine do kraja izvještajnog mjeseca, nastavlja bilježiti rast. Tijekom prvih jedanaest mjeseci 2010. godine, a u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, proizvodnost rada u industriji porasla je za 6,1 posto. Iako stope rasta proizvodnosti nisu visoke kao početkom godine (prvenstveno zbog baznog učinka), i dalje su razmjerno visoke. To je prvenstveno posljedica snažnijeg pada zaposlenosti u industriji od pada industrijske proizvodnje.

Promatrajući prema NKD-u, s obzirom da čini gotovo 90% ukupne industrije, najveći doprinos rastu ukupne proizvodnosti došao iz prerađivačke industrije gdje je proizvodnost rada u prvih jedanaest mjeseci porasla za 6,1% godišnje. U promatranom sektoru najviše stope rasta zabilježene su kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+77,6% godišnje), kategoriji u kojoj je zabilježen i najsnažniji pad zaposlenosti. Uz snažan rast u prerađivačkoj industriji, proizvodnost rada u industriji snažno je porasla i u sektoru opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom (7,5%). Jedino je kod rudarstva i vađenja zabilježen pad proizvodnosti (-3,0%).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram