Zatvori
Poslovni Puls
19/01/2011

Predao Assangeu tajne podatke o koruptivnom švicarskom bankarskom sustavu, pa završio u zatvoru...

Bivši švicarski bankar Rudolf Elmer unićen je nakon što je u Londonu Julianu Assangeu predao podatke o bogatim pojedincima i tvrtkama koji su otvarali bankovne račune u Švicarskoj kako bi izbjegli plaćanje poreza...

Rudolfa Elmera uhitila je švicarska policija pod optužbom da je prekršio švicarski zakon o bankama dajući tajne podatke WikiLeaksu.

Elmer je bivši rukovoditelj na Kajmanskom otočju i zaposlenik moćne banke Julius Baer, koja ga je optužila za krađu bankarskih podataka. Elmer se brani da on tek želi "educirati društvo". Bivši bankar bio je mjesec dana u pritvoru 2005. pod optužbom da je prekršio švicarske zakone o bankarskoj tajni i slao prijeteće poruke dužnosnicima Juliusa Baera.

Elmer je istaknuo kako je bio prisiljen predati podatke WikiLeaksu budući švicarske vlasti nisu htjele reagirati na njegove optužbe.

"Etika poslovanja s obje strane Atlantika razočarala me", rekao je.

Ovaj je slučaj ponovno u javnosti pokrenuo raspravu o švicarskim bankama i tajnim računima za koje se sumnja da mnogi bogati individualci koriste kako bi izbjegli plaćanje poreza u svojojim matičnim državama.

Švicarska je lani morala dati pojedinosti o oko 4.450 računa američkim vlastima u sklopu sporazuma o poreznoj istrazi američkih klijenata UBS-a, najveće švicarske banke. Nijedan od tih bankara nije bio sudski progonjen u Švicarskoj.

Assange je obećao da će Elmerove podatke objaviti kroz sljedećih nekoliko tjedana...

Pročitajte još:

- Julian Assange ima tajne dokumente o medijskom mogulu Rupertu Murdochu

- Assange: Bojim se da će me strpati u Guantanamo i osuditi na smrtnu kaznu!

- Zbog WikiLeaksa Amerikanci neke dužnosnike premještaju na sigurne lokacije

Foto:dn.no

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram