Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2011

Europska unija želi spašavati gospodarstva u nevolji, a traži od Njemačke da pokrije većinu troška...

Čelnici Europske unije i dalje bezuspješno pokušavaju nagovoriti Njemačku na proširenje fonda za pomoć europskim gospodarstvima. Budući će na kraju Njemačka platiti najveći dio spašavanja, njihovo nezadovoljstvo je sasvim razumljivo...

Europska unija spašava, a Njemačka plaća račun.

Tako bi se ukratko mogla sumirati posljednja ideja EU-a o povećanju financijskog fonda za spašavanje europskih gospodarstava u nevolji.

HRT:

Podsjećamo, riječ je o 440 milijardi vrijednom fondu koji je formiran prošle godine za saniranje financijskih kriza, poput one u Grčkoj ili Irskoj, koji bi se trebao ugasiti 2013. godine. Dok je dio ministara financija eurozone tražio proširenje djelovanja fonda za osiguranje financijske stabilnosti eurozone, Njemačka smatra da za to sada nema potrebe.

Konačne odluke nema bez Njemačke. Ona plaća petinu ukupnog proračuna Europske unije. Kao takva članica je koja osigurava najviše financijskih sredstava.
Ipak, Europska središnja banka i Europska komisija podupiru ideju proširenja djelovanja fonda za financijsku stabilizaciju eurozone.

Reuters prenosi da se Fond za financijsku stablizaciju eurozone, uz jamstva vlada eurozone, može na tržištu zadužiti za 440 milijardi eura. Želi li imati najviši kreditni rejting, fond zemljama u krizi smije pozajmiti samo oko 250 milijardi eura. Kada bi morao spašavati Portugal i Španjolsku, uz postojeće pomaganje Irske i Grčke, fond bi se morao napregnuti do krajnjih granica.

Samo spašavanje Španjolske, po nekim bi procjenama koštalo i do 500 milijardi eura.

Pročitajte još:

- Hoće li Katar kupiti portugalske obveznice i izvući problematično europsko gospodarstvo iz svih nevolja?

- Trebamo li se zabrinuti? MMF dolazi u posjet Španjolskoj…

- Španjolska uspješno prodala obveznice vrijedne 3 milijarde eura. Hoće to li to spriječiti kolaps lokalnog gospodarstva…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram