Zatvori
Poslovni Puls
18/01/2011

Maloprodaja će ostvariti snažniji rast tek nakon oporavka tržišta rada. Znači, načekati ćemo se...

Konačni podaci kretanja trgovine na malo u listopadu potvrdili su prve procjene...

Prema podacima DZS-a promet od trgovine na malo u studenom pokazuje nešto snažniji rast u usporedbi s prethodnim mjesecima. U spomenutom je mjesecu na godišnjoj razini maloprodaja porasla za 2,5% realno, što je nešto više od naših predviđanja, te 3,8% nominalno. Blage pozitivne stope rasta posljedica su prvenstveno baznog učinka, budući da je u studenom prošle godine zabilježen snažan pad prometa od trgovine na malo (-15,8% realno odnosno -14,9% nominalno godišnje). S druge strane, rast je zasigurno obuzdan intenziviranjem negativnih trendova na tržištu rada, što izravno utječe na kupovnu moć građana koji u skladu s tim prilagođavaju svoje kupovne navike.

RBA analitičari:

Obzirom na blago pozitivne stope rasta u maloprodaji koje su generirane prvenstveno utjecajem baznog učinka, a ne rastom kupovne moći stanovništva, o oporavku maloprodaje još uvijek je prerano govoriti. Slična kretanja možemo očekivati i za prosinac. Pored baznog učinka, povoljno će na maloprodaju djelovati ukidanje više stope takozvanog kriznog poreza, čime su rasterećene skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju.

Budući da su prvu polovicu godine obilježile negativne stope rasta, utjecaj blagog porasta prometa u trgovini na malo u drugoj polovici godine trebao bi izostati te bismo na razini cijele 2010. godine mogli zabilježiti realan pad od oko 2% godišnje. Značajniji oporavak trgovine na malo očekujemo tek nakon oporavka tržišta rada.

Pročitajte još:

- Analitičari ozbiljno zabrinuti: maloprodaja u listopadu ostvarila rast od 0,3%

- Todorić likuje – Agrokor je najveći maloprodajni igrač u regiji!

- Nitko više ne kupuje – maloprodaja u listopadu usporila rast na 0,3 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram